Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как общините ще бъдат накарани да закрият ВиК-дружествата си?

Местните власти са против окрупняването на водния сектор и заради единната цена на водата във ВиК-асоциациите

Съществуващите в момента 65 ВиК дружества ще станат 28 ВиК асоциации, коментира в началото на месеца председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Окрупняването на сектора е част от промените в Закона за водите, които в момента се обсъждат в Народното събрание.

Проектът за промяна мина на първо четене в Народното събрание преди лятната пауза в началото на юли. Около месец по-рано беше публикувано и становището на правната комисия, където имаше известни колебания именно с частта за окрупняването на ВиК-сектора.

Още по темата
Според записаните изменения целта на промяната е да се закрият дружествата, които обслужват само една община, което изисква решение от страна на Общинския съвет.

Това предполага, че Законът за водите ще кара принудително общините да закриват своите дружества, създадени по реда на Търговския закон, а опасенията на членовете на правната комисия са, че това е в противоречие с разпоредбите на чл. 17 и чл. 19 от Конституцията.

„Тази материя не е разработена подробно в законопроекта и не е развит юридическият механизъм, чрез който общинските дружества „преливат дейността си“ в регионалните оператори“, са записали в мотивите си народните представители.

Въпреки тези съществени въпроси обаче, след проведените дискусии, комисията допуска законопроекта на първо четене в пленарната зала с 13 гласа „за“, нито един против и 8 „въздържал се“.

Цената също е проблем

Според записаното в Националната стратегия за водите, при определянето на един оператор на активите „Водоснабдяване и канализация“, каквито в момента са ВиК дружествата, ще трябва да се спазва законовата разпоредба „една обособена територия – един ВиК оператор“.

А оттук следва и уеднаквяване на цените и опасенията на общините са, че това ще бъде в ущърб на малките общини.

Още през април кметът на Троян Донка Михайлова обясни, че в общината цената на водата е 94 ст. без ДДС, докато в по-големият град Ловеч е 1,32 лева без ДДС. Така общини, които години наред са водили целенасочена и правилна политика в сектора, сега ще загубят инвестициите, е становището на община Троян, което беше изпратено и до Националното сдружение на общините.

Преди броени дни водната стратегия беше обсъдена в област Хасково, а на територията на самата област вече са създадени три асоциации - „Асоциация по ВиК Хасково“, която е със 100% държавно участие, „Асоциация по ВиК Димитровград“, която е със смесено участие – 50/50 държавно и общинско участие, и „Асоциация по ВиК Стамболово“, която е със 100% общинско участие.

На срещата, за която разказват на сайта на община Ивайловград, е станало ясно, че в региона не са поискали обединяване на дружествата, а мотивът е цената – например в Димитровград плащат по 1,86 лева с ДДС за кубик вода, а в Хасково – 2,95 лева с ДДС.

В момента в Пловдив се провежда годишната среща на местните власти, където вероятно ще бъде повдигнат и този въпрос.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 8 години
Закривайте то за друго и без това неставате.Даже нека всичките се продадат на частни фирми за да грабят народа.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември