Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как пандемията ускори инвестициите на компаниите в обучения?

Очертава се сериозна амбиция у фирмите за трансформация, която е невъзможна без преквалификация на служителите, посочват специалисти

Как пандемията ускори инвестициите на компаниите в обучения?

Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус се превърна в мощен катализатор за ускоряване на процесите по промяна в работните навици и необходимостта от преквалификация или надграждане на знанията и уменията спрямо особеностите на дигиталния свят. Глобално се очертава сериозна амбиция у всички компании за трансформация, която е невъзможна без преквалификация на служителите и надграждане на техните знания и умения. Около тези послания се обединиха HR специалисти от компании в България, опериращи в различни индустрии, в рамките на виртуална среща, организирана от MercerMarshBenefits в България. 

Специалистите са категорични, че в годината на пандемията все повече компании започват да инвестират в бъдещото обучение на служителите си в стремеж да останат конкурентни и за да запазят позициите и дейността си.

Организаторите на дискусията се позоваха на глобално проучване, според което през тази година се вижда силна амбиция у всички компании за трансформация чрез преквалификация на служителите. Налице е обаче забавяне, което се дължи на свитите бюджети заради кризата, но и заради изострилия се проблем с липсата на адекватни умения у хората. Според данните на проучването много компании са започнали да инвестират повече в бъдещото обучение на служителите. Става дума за аналитични и технологични способности, както и неформални умения – иновации, гъвкавост, устойчивост към промените.

В IT сферата преквалификацията и надграждането към особеностите на дигиталния свят са непрекъснат процес, защото фирмите непрестанно променят заданията си, а изпълнителите от своя страна трябва да надграждат знанията си, за да се адаптират според ситуацията, коментира Станислава Горостанова, директор човешки ресурси в ePam България.

Още по темата

Във финансовия сектор също тече този процес по преквалификация и надграждане на знанията и уменията. Има позиции, които променят съдържанието си и хoрата трябва да се адаптират спрямо новите очаквания, и други, които ще изчезнат, но ще бъдат заменени с други. И двата процеса вървят ускорено, отбеляза Кремена Кралева, директор човешки ресурси в UBB.

Виктор Хаимов, консултант организационно и личностно развитие, открои три тенденции. Първата е свързана с преквалификация за оцеляване на работното място чрез много бързи обучения на цели екипи. Друг подход е залагането на непреходните умения, на които хората да бъдат обучени, така че да бъдат гъвкави и каквото и да се случи, да са устойчиви и да се реорганизират. Трета тенденция е, при която промяната се случва проактивно от самите служители.

Що се отнася до уменията, които винаги са валидни и инвестицията в тях винаги е печеливша, то това са технически умения, които помагат за ориентиране в дигиталния свят, умения, свързани с творческо мислене и разрешаване на проблеми, социални и емоционални умения, посочи Хаимов.

Участниците в дискусията споделиха, че някои фирми у нас приемат подхода на общо повишаване на нивото на всички служители и провеждат кампания по информираност за промяната, така че да се стигне до общо обучение, последвано от такова индивидуално. Предлага се набoр от обучения, така че служителите да могат да повишат уменията си за желаната позиция. Стимулира се и вътрешната миграция на хора. Това е успешна световна практика, която се внедрява и у нас, сподели Кремена Кралева, директор човешки ресурси в UBB.

Все повече специалисти от сферата на човешките ресурси споделят, че мотивацията за преквалификация у служителите и в България все повече е осъзнатата нужда от познания и усъвършенстване в професията, което да поддържа конкурентоспособността на личността и на компанията.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Планират най-големия завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа у нас