IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се изнасят стоки в Китай?

Заможните китайци вярват повече на продукти, произведени в чужбина

09:10 | 04.11.13 г.
Как се изнасят стоки в Китай?

Как българските фирми могат да започнат износ в Китай и какви трудности ги очакват на този огромен и перспективен пазар? Конкретни съвети за производителите дадоха експерти от Европейския център за малки и средни предприятия в Пекин на семинар, организиран от Асоциацията на българските износители.

Има области, в които чужда фирма не може да навлезе директно на китайския пазар, например в строителството или в химическата промишленост. Затова вариантът за българските фирми е да са подизпълнители, посочи Жолт Токач от Европейския център за малки и средни предприятия в Пекин – EUSME Centre. Организацията консултира безплатно европейските компании, които искат да правят бизнес в Китай.

Като цяло чуждестранните фирми се затрудняват най-вече от бюрокрацията и административните процедури.

Защо е перспективно да се изнасят храни и козметика в Китай?

Храните, които идват от Европа, се търсят от по-заможната средна класа. Чужденците в Китай също ценят европейските храни. Вкусът на китайците се променя – KFC и McDonalds са много популярни. Доскоро не са били консумирани млечни продукти, но сега този пазар се разраства. 

Китайците не вярват на местните производители, че правят качествени продукти, особено за бебешките и органичните храни. Те не вярват и на инвеститорите, които произвеждат свои марки в Китай. Най-голямо е доверието към органичните и бебешки храни, които са произведени от чужди компании и то в други страни.

Ако продуктът обаче не е етикетиран според местното законодателство, стоката изобщо не влиза в страната. Производител на минерална вода от Унгария например пропуснал да сложи датата на производството на бутилките и въпреки че е бил изписан срок на годност, митничарите са спрели вноса. Фирмата е трябвало да избере – дали да плати 10 хил. евро, за да се излее водата, или 5 хил. евро за продължителен транспорт обратно, даде пример Токач.

Най-добре се посрещат продукти с оригинален етикет – например на български или английски, с допълнителен по-малък етикет на китайски, съветва Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата.

Китайците обичат най-много свежите храни, затова фирмите трябва да открият производство на място, което никак не е лесно. Харесват се и продукти с нов вкус – например популярността на английския чай расте, много китайци пият студен чай в пластмасови бутилки. В същото време европейците все повече купуват китайски чай.

Важното е да предложите нов и по-различен продукт, който да се открои, съветват експертите. Нов продукт може да навлезе и чрез Metro или Carrefour или чрез супермаркети за луксозни стоки.

Изисквания към храните и козметиката

В Китай не може да се внася храна, козметика или вино, ако не са проверени в местна лаборатория и не са получили сертификат.

Сертифицирането на органични храни отнема от 8 до 12 месеца и струва около 2000 евро, но трябва да имате сътрудник в Китай, който да контактува с администрацията и да ги натиска за резултатите. Същото важи и за органичната козметика. Виното се проверява по-бързо – за 2 месеца, като в лаборатория се пращат 2 кашона (24 бутилки). Изисква се и документ, че е произведено от грозде и че са спазени технологичните изисквания. Лабораторните изследвания струват от 500 до 1000 евро, но някой трябва да достави мострите.

Митата за европейски вина са 60% от стойността, докато винопроизводителите от Чили ползват нулева ставка. Продава се само червеното вино, бяло не се търси.

Добри са перспективите за производителите на билков и плодов чай, зърнени и бобови храни, растителни масла и зеленчуци.

Виктор Азманов съобщи, че  Българо-китайската търговско-промишлена палата помага на българските производители на храни, които искат да продават в Китай, като ги представя на изложения или пред търговски вериги. Това става под два общи бранда – Balkan quality standard и Bulgarian quality standard. Храните трябва обаче да имат поне 6 месеца срок на годност, заради продължителния транспорт.

Ръст на онлайн търговията

Онлайн търговията расте с бързи темпове в Китай, включително при продажбите на храни. Една от най-популярните платформи е taobao. Причината е, че цените в супермаркетите са с високи надценки, заради бързо растящите наеми. Много европейски компании разширяват успешно продажбите си в Китай само чрез онлайн продажби например на вино. Други пък така заобикалят изискванията за сертифициране, но не ви го препоръчваме, заявиха експертите.

Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
BulgariaChina
преди 7 години
Българо Китайска Търговско Промишлена Палата от години се занимава с обучението на българските компании Как да изнасят за Китай. Направихме и редица семинари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Стара Загора и др. Ако искате можете да прочетете информация на http://***.bccci.net
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още