IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отразяват на туризма ковид ограниченията?

Само около 60 хил. наши сънародници ще празнуват Нова година извън страната, твърди Румен Драганов

09:59 | 28.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В световен мащаб над 7000 полета по света са отменени заради разпространението на Омикрон, но браншът започва да се наглася според новата обстановка, както и клиентите, вследствие на което се промениха изцяло нагласата и предложенията за пътуване.

Това коментира пред БНТ Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма".

"За наша радост бих казала, че браншът бързо се насочи към държави, в които пътуването става по-лесно от гледна точка на това, че то става с много ясни правила, които важат за много дълъг период от време", обясни тя.
За българите най-предпочитана дестинация си остава България. Година и половина след първата ковид вълна има повече възможности за застраховки и мерки. Голяма част от искащите да пътуват вече са ваксинирани, обясни гостът.

"Хората, които пътуват, в момента са насочени към Малдивите, Египет, Дубай, Доминикана - има доста сериозен обем от полети, които ще се извършат. Тъй като това са чартърни полети, които зависят от българска страна, това на нас ни дава малко спокойствие, за разлика от това, което гледаме в САЩ", заяви Павлина Илиева. 

Потокът към къщите за гости у нас не е спирал, тъй като те винаги са били предпочитани, още отпреди пандемията, обясни Илиева. Това е един продукт, който се продава с 6-7 месеца напред.

"Вероятността да намерите свободна къща за гости през декември е почти нулева, тъй че всяко такова предложение, което се появи на пазара в момента, трябва да бъде много добре проверявано", предупреди Павлина Илиева.
Според нея бъдещето на туризма е трудно предвидимо, тъй като всички очакваха ситуацията с пандемията да продължи по-кратко. „Изходящият туризъм беше забранен от Европейския парламент за една година, затова отчетохме такъв огромен спад през 2020 г, каза Илиева.

Днес утринта пред bTV Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма коментира, че е доста малък процентът на тези, които ще празнуват Нова година зад граница, само около 60 хиляди българи ще напуснат страната с тази цел, каза той.

Експертът обясни, че цените определено са по-високи – между 11 и 17%, като коментира и цената в Банско, че курортът по-скоро натиска цената надолу. Според него за празнуване на Нова година в курорт семействата трябва да си подготвят около 200 лева или евро на вечер, за да празнуват. „В социалните мрежи се разпространи снимка от известен спа хотел във Велинград, който предлага пакет от нощувки за 8000 лева по Нова година. За тази сума двама души могат да отидат на Малдивите за една седмица“, призна Драганов. Въпреки това той коментира, че цената се дължи и на търсенето, като тези хотели вече са пълни и често ползването на услугите им се плаща като фирмен разход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още