Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как ще повлияят промените в лекарствения закон на конкуренцията

Големите играчи във фармацевтичния бизнес могат да попречат на съсловния бизнес, смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

гледано: 1244   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Предлаганите промени в лекарствения закон предвиждат, че едно и също лице не може да осъществява едновременно търговия на дребно и търговия на едро, но различни юридически лица мога
т. Тоест това не е абсолютна забрана. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
Още по темата

"Към момента няма такава забрана, а има ограничения за фармацевтите да не се наемат от търговец на едро и производител, както и да не са собственици и да не участват в управлението", посочи той.

Костов напомни, че Българският фармацевтичен съюз отдавна желае тези промени и го е декларирал многократно. По думите му основното му притеснение е, че големите играчи могат да попречат на съсловния бизнес.

„Но не смятам, че това е справедливо от правна гледна точка, коментира той. – Съсловната организация пази съсловния бизнес, който обикновено е от малки играчи. Тя се притеснява от големите играчи и се опитва да ги ограничи, като се стреми да го аргументира чрез защитата на конкуренцията. Но това всъщност е увреждане на конкуренцията."

Според Николай Костов вертикалната интеграция е един нормален икономически процес, който се случва във всички области на икономиката.

Той е на мнение, че вероятността тези промени да бъдат приети не е голяма.

рябва всеки да има свободата да извършва тази дейност, да няма бариери при навлизането в този бизнес и регулациите, които пречат на това, трябва да бъдат премахнати или отменени", съветва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В разговора в ефира на Bloomberg TV Bulgaria може да чуете и за идеята за създаване на национална аптечна карта.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Георги Ганев: Влизането в ERM II е одобрение за интеграцията ни в еврозоната