IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще расте пенсионната възраст?

НОИ предлага два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране според продължителността на живота

13:29 | 30.09.13 г. 7
Как ще расте пенсионната възраст?

Увеличението на възрастта за пенсиониране е без алтернатива. Това заяви министърът на труда и социалната политика преди дни, като акцентира, че въпросът е не дали, а кога и с каква стъпка ще се повишава възрастта за придобиване на право за пенсия.

От БСП вече предложиха да се замразят стажът и възрастта за пенсиониране от януари 2014 година за една година, след което увеличението на стажа и възрастта да се обвърже с продължителността на живота.

От анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), внесен в Консултативния съвет за стабилизиране на осигурителната система, става ясно, че се подготвят два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране. Според първия увеличението на възрастта ще започне от 2016 г., а според втория - първо ще се изравни пенсионната възраст за мъжете и за жените, а след това ще започне да расте спрямо продължителността на живота.

Двете предложения на НОИ стъпват върху отчетени, а не прогнозни данни за продължителността на живота у нас. И се отнасят само за хората, работещи в най-масовата - трета категория труд, пише bTV.

Според първото - след замразяването през 2014 г., възрастта и за двата пола ще скочи с по 4 месеца през 2015 г. А от 2016 г. нататък ще се увеличава с по 4 месеца за жените и с по 2 за мъжете, но не всяка година, а веднъж на 4 години. С тези темпове възрастта за двата пола ще се изравни чак през 2059 г., когато ще достигне 67 години.

Според другото предложение пък от 2015 г. възрастта ще се повишава с по 4 месеца на година. През 2018 г. ще достигне 65 г. за мъжете и ще спре да расте за тях до 2027 г., за да дочака възрастта на жените също да стигне толкова. А от 2028 г. нататък възрастта ще се повишава с еднаква стъпка и за двата пола спрямо средното нарастване на продължителността им на живот.

В анализа на НОИ се посочва, че преди да се реши как да се увеличава възрастта за трета категория труд, трябва да се реши дали това увеличение ще се въведе и за останалите категории. И дали ще се даде възможност на хората, за които новите условия са непосилни, да се пенсионират по-рано с намалена пенсия. 

Eкспертите са единодушни, че такава взаимовръзка трябва да бъде въведена, защото ще служи като автоматичен механизъм за увеличението на възрастта - т.е. увеличението ще зависи от обективни критерии, а не от политическата воля.

Препоръките на експерти в социалната сфера също са за увеличаване на възрастта за пенсиониране в посока обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота.

Да се увеличи възрастта за пенсиониране над 65 години е и препоръка, направена към страната ни в доклад на Световната банка за демографската картина у нас, който ще бъде официално представен пред журналисти днес.

Припомняме, че кабинетът планира на този етап замразяване на възрастта за пенсиониране, но е с разбиране, че мярката е временна, по мнение на икономисти.

В анализа си обаче, експертите от НОИ са написали, че преди да се избере един от двата варианта, трябва да се даде отговор на много други важни за оцеляването на системата въпроси.

Междувременно депутати от БСП внесоха законопроект, който предвижда да се премахне въведеното от ГЕРБ тази година условие за възраст при придобиването на право на пенсия на военнослужещите и да остане единствено условието за необходимите 27 г. осигурителен стаж.

Мотивите за възстановяването на особения режим на пенсиониране са продиктувани от характера, тежестта и особените изисквания за висока физическа и психическа годност и издръжливост при изпълнението на военната служба, пише в проектозакона.

Според вносителите утежняването на режима на ранното пенсиониране единствено относно военнослужещите е поставило българските военни в дискриминационно положение спрямо останалите категории лица, попадащи в категорията „ранно пенсиониращи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
Натрий
преди 10 години
Абе то не върви да има полицаи на по 60 години, пък и работят нощни смени, има и случаи на загинали. Същото важи и за военните, особено тези, които ходят на мисии. От друга страна пък моряците, дето по повече от половин година не си виждат семеиствата, поне внуци да погледат. Обаче всички трябва да застанем мирно пред миньорите. Ей на тези хора им се разказва играта всеки ден и ако някой е достоен за първа група - те са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
Lucifer
преди 10 години
Ако възрастта за пенсиониране започне да се мени според продължителността на живота, то тогава тя незабавно трябва да започне да се намалява, и то с много бързи темпове, защото хората вече *** като мухи а раковите заболявания и инсултите на толкова много млади хора (заради стреса и ГМО-*** с които ни тровят) са вече като грипна епидемия!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
mapto
преди 10 години
Хах, не виждам защо *** да са виновни, че милиционерите не само, че се пенсионират на 45, но и не си вършат работата. Колко много пари ще спести държавата ако последва примера на Грузия с уволняване на всички от съветската школа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
mapto
преди 10 години
Обаче на милиционерите и военните не им вдигат възрастта. Даже на военните искат да я свалят обратно. Явно все пак си подсигуряват да има кой да ги пази. А и им трябват послушни и проверени кадри за следващия ешалон олигарси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Натриев: точно така. Тяхната идея е ние да работим докато умрем, за да може *** да се пенсионира откак се роди и цял живот да живее на всевъзможни помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Натрий
преди 10 години
След време пенсионната възраст ще се изравни със средната продължителност на живота или пенсионирането ще се премахне въобще.Да си правим сами пенсионен фонд, ама според формулките за пари във времето, ако един 35 годишен днес, иска да се пенсионира на 60 г., с пенсия от 500 лева, трябва всеки месец да заделя по 150 лева. И това е ако доживее до 75, за по-нататък няма да има пари. Какъв е изхода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
"...увеличението на възраста ще зависи от обективни критерии..." - мога да си представя само колко обективни ще са обективните критерий...айде няма нужда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още