Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как ще се подобри храненето в училище?

Доставките на замразени вместо пресни продукти са виновни за безвкусното меню, смята експерт

Как ще се подобри храненето в училище?

Снимка: Pixabay

Засилен контрол от страна на родителите може да подобри качеството на храната в училищните столове. Това коментираха участниците в инициативата Национална седмица на достъпа до добра храна.

Храната в училищата трябва да се подобрява и да се възпитават хора с визия към храненето, препоръча шеф Георги Иванов, представител на Евро Ток България – част от асоциацията на най-добрите готвачи в Европа.

Разнопосочната информация в интернет за полезни и вредни храни обърква родителите, необходим е надежден канал за научно обоснована информация, посочи проф. д-р Стефка Петрова –изследовател и консултант в областта на храните.

Тя коментира, че наредбата за храненето в детските градини и училищата задава рамка, но тя не винаги се спазва.

Като сериозен проблем специалистът посочи доставките на замразени месо и риба вместо на пресни храни, в резултат на което в столовете се сервира безвкусна храна. 

Още по темата

Тя посочи, че една от причините за това е възможността един доставчик да снабдява неограничен брой училища и градини с продукти, при което доставките на пресни храни стават невъзможни и се преминава към замразените.

Липсата на средства, порочното сключване на договори при обществените поръчки, ограничените възможности директорите да прекратят такъв договор са другите спънки пред качествената храна, заяви проф. Петрова.

Тя бе категорична, че представители на родителите трябва да имат достъп до стола и при нередности да реагират.

„Родителите вече не са мълчалива аудитория и са все по-активни“, допълни проф. Петрова. По думите й е необходим и засилен обществен контрол при търговете на общините. Корупционионните практики в тази област не са малко, опасява се тя.

В момента търсенето на плодове и зеленчуци се засилва, докато преди години хората търсеха основно млечни, месни продукти и хляб, заяви инж. Николай Генов от Движение Хранкооп.

По време на Националната седмица на достъпа до добра храна ще бъдат организирани общински форуми, училищни дебати, деца ще посещават открити кухни, фермерски пазари и производители.

Желаещите да се включат могат сами да организират дебат, форум или друга инициатива и да кандидатстват в надпреварата за вдъхновяващо събитие.
 

По статията работи: автор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце