IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще влияе синдромът на "празния кошер" върху цената на меда?

Климатични промени, внос и третиране на земеделските култури с опасни вещества са причините за изчезването на пчелите, посочи Николай Куменов

12:16 | 10.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Как ще влияе синдромът на "празния кошер" върху цената на меда?

„Това дори не е нормалната му цена. Цената на пчелния мед спадна, след като разрешиха на Украйна да внася в ЕС безмитен, но от тази година забелязваме покачване“, посочи друга причина за поскъпването пчеларят.

Той напомни теорията на Айнщайн за пчеларството, която гласи, че "Ако напълно изчезнат пчелите, човекът го очакват четири години живот“.

Куменов разкри, че в момента се наблюдава доста висока смъртност при пчелите. „Има случаи на пчелини, загинали на 100% - 200 кошера - всички изчезнали или натровени", каза още пчеларят.

Той обясни, че това се дължи на две основни причини –  едната е, че недобронамерени зърнопроизводители пръскат земеделските си култури в забранения часови пояс. А другата е синдромът на празния кошер – това е мистериозно изчезване на пчелите, не се знае поради каква причина и къде изчезват.

Пчеларят е категоричен, че теориите за изчезването на пчелите са много. Една от тях е свързана именно с климатичните промени.

"В Китай има области, където няма пчели изобщо и китайците опрашват ръчно всяко едно цветче. В Америка се наблюдаваше сериозен проблем със синдрома на празния кошер. Обама насърчи тогава пчеларите да не изоставят пчелните семейства, като им осигури доста високи субсидии. За съжаление, в България такова нещо няма", констатира Куменов.

Що се отнася до субсидиите в България, председателят на Федерацията на българските пчелари сподели, че има пчеларски програми, по които се осигуряват инвентар и пчели за пчеларите, но за да ги получиш, трябва да бъдеш регистриран като земеделски производител, да имаш регистриран обект и да си плащаш осигуровките.

"За съжаление, у нас доста пчелари започват да се отказват заради високата смъртност на пчелите, както и цената на меда. Ако се откажат всички пчелари, то и пчелите в България в един момент ще изчезнат завинаги", очаква негативно развитие на пчеларството Куменов.

Какви са теориите за изчезването на пчелите? Ще протестират ли отново пчеларите? Ще има ли директна помощ за пчеларството от държавата? На каква цена ще се търгува медът догодина? 

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още