IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търсещите работа в чужбина да избегнат капана на трудовата експлоатация?

Интернет и социалните мрежи все повече се ползват като канали на въвличане, предупреждава Комисията за борба с трафика на хора

13:17 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, рискуват да попаднат на недобронамерени посредници и работодатели. Така те могат да се озоват в ситуация на трафик на хора с цел трудова експлоатация, предупреждава  Националната комисия за борба с трафика на хора.

В същия риск са и младите хора, които избират студентските бригади или искат да учат в друга страна.

От началото на 2017 г. в Комисията са получени 17 сигнала за въвличане на български граждани в трафик с цел трудова експлоатация в Чехия, Великобритания, Австрия и Холандия.

Търсещите работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи към обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане. Интернет и социалните мрежи все повече се ползват като канали на въвличане, както и контрол над потърпевшите.

Все повече фирми в по-малките градове наемат хора на работа с обещание да ги командироват дългосрочно в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят хората, търсещи работа, че за тях няма рискове.

Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри - висока надница, особено спрямо българските условия, храна и настаняване, 8-часов работен ден и почивни дни. Но на новото работно място хората се оказват принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво или с минимално заплащане спрямо обещаното.

В повечето случаи работодателите прибират документите им за самоличност и ги задържат при себе си. Следват заплахи, че ще обявят пред полицията, че са нелегално пребиваващи и нелегално работещи.

Друг начин експлоататорите да задържат работниците е като им дават малка сума от изработеното от тях и им обещават издължаване през следваща седмица или следващия месец. Ситуацията, разбира се, се повтаря и следващата седмица и следващия месец, и така работодателят става "длъжник" на работника с хиляди евро и той не може си тръгне, без да ги получи.

Националната комисия за борба с трафика на хора приканва българите, които планират да заминат на работа или обучение в чужбина, да бъдат предпазливи и да се информират за съществуващите рискове.

За да започнете работа в чужбина, трябва предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа и времето, за което сте наети. Задължително трябва да получите копие на договора на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език за страната на работодателя. Не предоставяйте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог. Преди да заминете, свържете се с някоя от институциите и организациите, които предоставят повече информация за безопасно пътуване и работа в чужбина, за да се информирате, посъветвате или проверите фирмата посредник.

Намерете контакти на посолства, институции и организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, в случай че имате съмнения и притеснения относно работата си. Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи. В такъв случай сте жертва на сериозно престъпление и полицията ще окаже помощ.

Проучете агенцията, чрез която заминавате, както и фирмата, университета или работодателя, при когото отивате. Това можете да направите със съдействието на Агенцията по заетостта, синдикатите в България или чрез изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта.

Предварително се информирайте за законодателството и режима на пребиваване в страната, в която заминавате.

Можете да получите повече информация за трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на България в европейските страни с най-големи български общности.

Един характерен пример за подобна ситуация е добивът на горски плодове в Швеция. В няколко последователни години редица фактори довеждат до кризисна ситуация, когато стотици български граждани се оказват без препитание и средства да се завърнат в страната заради слабата реколта и късното узряване на плодовете. Всички българи, които планират да берат горски плодове в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на боровинки, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните.

Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие и жертви на трудова експлоатация. Отивайки да берат боровинки в Швеция, хората често нямат предварително подсигурени условия на живот. Често те пребивават в мизерия, спят на открито и не разполагат с минималното от първа необходимост.

Животът им зависи от атмосферните условия и от реколтата, която всяка година може да бъде различна. Тази несигурност по отношение на добива и доходите, както и новите изисквания към прекупвачите на горски плодове в Швеция, които трябва да изкупуват плодовете единствено от лицензирани фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, извън дома, без средства да се приберат.

В много от случаите посредниците, които набират работници и организират пътуването им в България, предлагат разходите за транспорт и комисионата за намирането на работа да бъдат възстановени от продажбата на горските плодове в Швеция. В случаите, в които реколтата е слаба и работниците не могат да възстановят тези средства, те често пъти биват принуждавани да просят, а документите им за самоличност биват отнети, така че те да бъдат поставени в пълна зависимост.

Ако планирате да работите в тази сфера, трябва да имате предвид, че тази година, в резултат на лошите метеорологични условия, се очертава сезонът за бране на горски плодове да закъснее значително, а реколтата да бъде слаба, предупреждава Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още