Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как Виетнам планира износа на работници

Строителите предпочитат работна ръка от българската диаспора

гледано: 480   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Виетнам планира да изпрати към Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България  120 хил. работници през 2019 г., стана ясно преди дни.

Страната обучава в свои професионални центрове работници главно за дефицитни специалности като заварчици и строители. Виетнам има много младо население, тези хора се изпращат на работа в чужбина за 1 - 2 години, където добиват квалификация, опит и се връщат обратно във виетнамската икономика, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Иван Бойков, бивш изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. 

Още по темата

Това е една далновидна политика, която професионализира тези хора и им дава възможност да работят за страната си, каза той в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Преди 10 години инж. Бойков е участвал в българска делегация, посетила Виетнам, по време на която български официални лица са отправили искане за виетнамски работници за бъдещите инфраструктурни проекти на страната ни.

За обявеното в медиите намерение Виетнам да изнесе работници за няколко страни той каза, че звучи сензационно, но "никой няма да ни внесе работници, по-скоро ние при нужда, а ние имаме такава според статистиката, бихме могли да направим заявка за внос".

За самите процедури инж. Бойков посочи, че са доста тежки – първо една за доказване на необходимостта и после втора пред страната, която изпраща хора.

"Хубавото във Виетнам е, че може да се направи заявка за конкретни специалности, да се обучат хора и после заявителят от България да отиде да ги изпита, след това да дойдат да работят. Преди 10 г. дойдоха група хора в русенски завод, направиха един мандат. Дейността е строго регламентирана, работодателят трябва да осигури социално-битови условия и жилище".

За виетнамските работници от миналото инженерът каза, че са били дисциплинирани и добре подготвени. Тогава у нас са работили  още кубинци и никарагуанци. Другото предимство на виетнамците е, че имат добро отношение към нас. „То има покритие, в най-трудните моменти ние и Чехия помогнахме най-много на тези хора“.

"Предстои ново строителство за около 5 млрд. лв., защото приключва програмният период, на магистрали, газопроводи, имаме чакащи поръчки в екологията, ВиК, а от друга страна имиграция. Най-добрият вариант е да дойдат квалифицирани хора от диаспората на България, защото няма да има езикова бариера, но не знам дали те ще успеят да покрият всички нужди", каза в коментара си инженерът.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април