IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как започна изборният ден?

Редица политици вече упражниха правото си на вот, като премиерът Борисов определи тези избори като най-скъпите заради разходите за ваксини и машинното гласуване

10:00 | 04.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Около 8 часа премиерът Бойко Борисов упражни правото си на глас в Банкя, използвайки хартиена бюлетина. Неговият вот беше проследен на живо през Facebook. 

Той изтъкна, че тези избори са най-скъпите заради допълнителните разходи за ваксини за изборната администрация и заради гласуването и с машини. По думите на Борисов парите - около 150 млн. лв., биха могли да се използват по-рационално, например за увеличение на пенсиите и повишаване на доходите.

В първите часове от вота гласуваха още Ахмед Доган, почетен председател на ДПС, Христо Иванов, лидер „Демократична България“, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, Валери Симеонов от НФСБ, както и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Гласувах за модерна България, в която спокойно да живеят и да се развиват децата ни. За нас винаги е било важно и ще продължи да бъде приоритет образованието, здравеопазването и икономическия растеж. Добрата и успешна работа се вижда в период на криза и ние доказахме, че можем да се справяме с трудностите“, коментира вицепремиерът Марияна Николова. 

Николова Николова

„Убеден съм, че ръчното гласуване дава една по-голяма сигурност и прави невъзможна манипулацията и фалшификацията, тъй като при ръчното гласуване няма софтуер, който може да бъде манипулиран, нито пък има софтуерни специалисти от Венецуела, които да подготвят машините за гласуване“, заяви от своя страна Валери Симеонов.

Христо Христо

Проблеми във Велико Търново

Районната избирателна комисия във Велико Търново започва проверка да бъде ли спряно машинното гласуване в областта. Причината е сигнал от коалиция, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата, одобрена с решение на РИК. От коалицията настояват машинното гласуване да бъде спряно. Няма яснота кога ще бъде направена проверката и какъв ще е резултатът от нея.

Проблеми с тока в Смолян

В първите минути на изборния ден в две секции в Смолян е прекъснало електричеството. Без ток за около 5 минути са били 22-а и 23-а секция в квартал Райково в областния град, но това не е попречило за откриване на изборния ден. Нормалното електрозахранване е възстановено. Начало на изборния ден в област Смолян е обявено във всичките 286 секции, съобщиха от Районната избирателна комисия. Според предварителните избирателни списъци, гласоподавателите в областта са 100 057, като електоратът в областта е намалял с над 6000 души спрямо предишните парламентарни избори през 2017 година. Общо 7 са секциите в болници в областта, включително и в отделенията за пациенти с коронавирус. Формирани са 9 подвижни секции за хора с увреждания и 7 за карантинирани. 16 секции са достъпни за избиратели със затруднения в придвижването и за хора със зрителни увреждания. Машинен вот е осигурен в 138 секции.

Отвъд граница

Първи за вота в парламентарните избори отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.

В Италия, избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи. Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е  селището Акониа ди Куринга в Калабрия, съобщава БНР.

Българите в Германия, които са около 300 000, гласуват в 69 секции.

На територията на Великобритания ще отворят 35 секции за гласуване. Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи. Първоначално бяха поискани близо 90 секции, но бяха разрешени 35, тъй като страната вече не е в ЕС.

Потенциални избиратели в Гърция, където са разкрити 20 секции, са постоянно живеещите българи, както и работещите в страната. Не се очаква силна избирателна активност, защото заетите в туризма все още не са започнали работа.

Изборният ден в Турция започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден, съобщава БНР.

Още в самото начало на изборния ден в секцията в Авджълар СИК трябваше да проведе заседание и да реши къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа за и 3 против – решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено - декларациите да се попълват в самата секция. А опашката от гласоподаватели растеше, увеличаваше се и напрежението.

В Турция днес е в сила полицейски час, който не важи за българските избиратели. На места са организирани микробуси, които да ги превозват до изборните секции. А първите часове на изборния ден не оправдаха очакванията хората да се изплашат заради пандемията и да не дойдат да гласуват масово, както е било при предишни избори в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още