IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е връзката между съдебната система и бизнеса

Постоянното буксуване на съдебната реформа в България влияе негативно на инвестициите, според юрист

21:36 | 08.06.17 г.
<p>
	Георги Димитров. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съдебната система е мерител за това в каква степен в една държава се зачитат правата и свободите на хората и, разбира се, интересите на бизнеса. Когато този бизнес инвестира, очаква средствата и инвестициите му да бъдат адекватно защитени.

Това каза в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „В развитие“ членът на Висшия адвокатски съвет проф. Георги Димитров. Гостуването на Димитров в предаването е по повод на проведената днес (8 юни) от конференция на тема „Съдебната реформа – гласът на бизнеса“, чиято цел бе да бъде представена позицията на бизнеса по въпроса каква форма на съдебната система е необходима, за да бъде стабилна и предвидима инвестиционната и бизнес средата в България.

„Неслучайно съдебната система се намира във фокуса на всички анализи на инвестиционния климат в една държава. Оценката на съдебната система е сложна, не се формира само по един критерий. Оценява се нейната прозрачност, нейната бързина и ефективност, липсата на корупция, предвидимост“, допълни той.

„Когато бизнесът се развива, той очаква при наличието на определени спорове съдебната система да свърши работата си прозрачно, така че да доведе до решаване на възникналите проблеми“, посочи още той.

Постоянното буксуване на съдебната реформа в България определено влияе негативно, категоричен е Димитров. „Когато един инвеститор трябва да прецени дали да вложи определени средства на българския пазар, да инвестира в една фабрика, в производство, първият въпрос, който си задава, е дали неговите инвестиции са защитени. А откъде идва тази защита – от съдебната система“, коментира още той.

„Инвестиционните решения са пряко обусловени от това как съдебната система на дадена държава е оценена. А тази оценка идва не отвътре, а отвън“, каза още Димитров.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още