Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какви компенсации ще получат протестиращите фермери?

Животновъдите ще бъдат разумно и адекватно обезщетени, обеща министър Порожанов

Какви компенсации ще получат протестиращите фермери?

Протестът на пътя София - Варна. Снимка: БТА

Фермери протестираха на главен път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя. Те приеха декларация до премиера Бойко Борисов и затвориха пътя за кратко, за да бъдат чути исканията им за увеличаване на помощта за сектора, за компенсации от действието на наредбата за директните плащания и за оставката на служители от агроминистерството, предаде БТА.

В декларацията се посочва, че пренебрежителното отношение към сектора "води до бавна и сигурна смърт за българското овцевъдство и козевъдство". 

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), настоя за по-висока помощ за евтаназираните животни в Странджа заради появилата се чума по дребните преживни животни.

В същото време в парламента земеделският министър Румен Порожанов запозна депутатите с предприетите мерки за ограничаване на заразата в Ямболска и Бургаска област и с планираните компенсации за овцевъдите.

Още по темата

Животновъдите ще бъдат разумно и адекватно обезщетени, обеща Порожанов в отговор на депутатски въпроси.

Той припомни, че в района на Странджа се наложи да бъдат умъртвени дребни преживни животни заради чума, която се появява за първи път в България и ЕС. Това е вирусно заболяване по животните, което не е опасно за хората. Случаите бяха установени в края на юни в селата Кости и Воден.

Определена е предпазна зона, извършват се ежеседмични клинични прегледи в общините по границата с Турция и многократно са правени дезинфекции в засегнатите населени места, заяви министърът.

Той подчерта, че действията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са в съответствие със законодателството, а заразените животни не подлежат на лечение, изолация и карантина.

Политиката на ЕС не предвижда ваксинация за особено опасни болести по животните. Общо са унищожени почти 2 хил. овце и кози в двете засегнати села, а в съседните райони има ограничения за търговията с дребни преживни животни.

Ваксинация според Порожанов ще се прави само ако заболяването бързо обхване големи територии. Той обаче обясни, че това крие рискове: засегнатите райони и вероятно държавата като цяло ще получат неблагоприятен статут и е възможно търговията с други държави за този животновъден сектор да спре за 3 години.

„БАБХ се наложи като екзекутор на нашето  животновъдство“, заяви в отговор социалистът Тодор Байчев. 

Порожанов настоя, че трябва да се ограничи заболяването и ако се използва жива ваксина, това ще ограничи целия отрасъл.

Стопаните ще бъдат обезщетени по различни програми, като за овце под селекционен контрол средната компенсация е 225 лева, а за овце извън селекция  – не по-малко от 150 лева, но и в зависимост от килограмите на животните. За племенните животни по развъдна програма компенсациите тепърва се изчисляват. Обезщетенията ще бъдат определени по Закона за ветеринарномедицинската дейност и по пазарни цени за месеца, предхождащ възникването на болестта, стана ясно от изказването на Порожанов.  

Още по темата

Отделно ще има компенсации по две схеми за държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. За общините с наложена забрана за търговия с овче и козе мляко помощта е 25 лв. на животно. Стопаните в Ямболско, които за една седмица нямат право да продават мляко, ще бъдат компенсирани със 7 лева на животно. Не е реалистично искането на фермерите за 40 лева компенсация, заяви министърът. 

В същото време на протеста животновъдът  Симеон Караколев заяви, че помощта "de minimis" за глава животно от 7 лева е колкото една бала люцерна, която стига за храна на овцете за два дена. Той каза още, че през 2008 година минималната помощ е била 40 лева, и подчерта, че от бранша няма да променят искането си за минимум 20 лева помощ за отглеждано животно, а в районите с чума по овцете ставката не бива да бъде по-малка от 40 лева.

Караколев обяви, че през следващата седмица протестът ще продължи пред Министерския съвет в София. Ако исканията не бъдат удовлетворени, ще се пристъпи към затваряне на границите.

Той не е съгласен и с наложената от агроминистерството схема за отпускане на субсидии срещу фактури.

Овцевъдите смятат, че е крайно време да бъде очертана целенасочена държавна политика, която да стабилизира и възроди сектора. Според тях това трябва да е национална стратегия, а не "пожарни" действия след обявяване на протести.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април