Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какви промени чакат търговията с хранителни добавки?

Потребителите ще имат доста по-голям избор в предложения състав от витамини и минерали, посочиха Николай Костов и д-р Димитър Димитров

гледано: 2806   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
С новата наредба за хранителните добавки ще бъде преосмислен контролът преди пускане на пазара на нова хранителна добавка. В същото време бяха увеличени и допустимите дози витамини и минерали и това ще спомогне за увеличаване както на вноса, така и на износа. Това коментираха Николай Костов, председател на Асоциация на собствениците на аптеки, и д-р Димитър Димитров, дирекция „Политики по агрохранителната верига“, Министерство на земеделието, храните и горите, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

„Досега съществуваше т.нар. осведомителен режим преди пускането на нова хранителна добавка на пазара, а с новата наредба аспектите на предварителния контрол са доста засилени и докато една хранителна добавка не се впише в централизиран регистър, тя не може да излезе на пазара“, припомни д-р Димитров и уточни, че наредбата урежда начина за пренасяне на данните от досегашните служебни регистри към новия регистър.

Според Николай Костов наредбата също така спомага за транспониране на една от директивите за взаимно признаване на стоки, според която ако една добавка е регистрирана в една държава членка, продажбата ѝ на други пазари ще бъде уредена по облекчен режим.

„Променят се и допустимите дози на витамини и минерали в посока увеличаване. Това е двупосочно, тъй като ще спомогне за увеличаване на вноса, но също и на износа. Досега добавки от Европа не можеха да се продават в САЩ например, защото дозите бяха толкова малки, че те на практика не действат“, обясни той.

По думите на д-р Димитров проблемът с хранителните добавки не е толкова свързан с нерегламентирани примеси в тях, колкото с начина на етикетиране и рекламиране. На тях „не могат да се преписват свойства, които са характерни само за лекарствата, както се случва“.

Той посочи, че в наредбата има препратки към други законодателни актове, които са свързани с примеси, които  не бива да бъдат включвани в хранителните добавки.

„Наредбата слага повече ред, потребителите ще имат доста по-голям избор на добавки, а те от своя страна ще имат по-добро действие заради увеличените дози“, заяви Костов.

Ще има ли промени в наредбата за хранителните добавки след общественото обсъждане? Ще се затегне ли контролът при производството и търговията на хранителните добавки? Ще отрази ли регистърът търговците и ще има ли пълен списък на добавките?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“  може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
1
 
1
преди 4 месеца
говнотии , нямащи нищо общо с естествената храна ...

Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна