Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какви са новите тенденции при топлоизолациите?

В последните месеци се наблюдава поскъпване на повечето строителни материали, твърди Тодор Недев

Какви са новите тенденции при топлоизолациите?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Новите тенденции при топлоизолациите са свързани с подобряване на рециклируемостта в съответствие със зелените цели и амбиции на Европейския съюз. Най-разпространените топлоизолационни плочи се правят от екструдиран полистирен (XPS) и експандиран полистирен (EPS). Изолациите от XPS вече са 100% рециклируеми, технологиите напредват и при експандирания полистирен (стиропор). Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Недев, управител на „Аустротерм България“. 

Недев цитира германски научен институт по опазване на околната среда, чийто изчисления показват, че един квадратен метър фасадна топлоизолация (когато е направена добре) пести 24 кг емисии въглероден диоксид годишно.

„Това е много по-добър начин да запазим сега, веднага природата от излишни въглеродни емисии. Ако посадим две дървета, ще са нужни десетилетия, докато достигнат средната големина и погълнат тези емисии“, уточни гостът. 

Още по темата

Пандемията създаде проблеми в производството на топлоизолации, но въпреки това не спряхме работата в заводите ни в София и Айтос, обясни Тодор Недев. „В първите месеци на коронакризата - март, април, май 2020 г. - една цяла смяна отсъстваше. Имаше момент, в който бяха останал сам в офиса: половината бяха болни от COVID-19, другата половина – от грип“, разказа гостът.

В последните месеци се наблюдава поскъпване на повечето строителни материали, като този процес не подмина и топлоизолациите, каза гостът.

„Суровината, която се използва, е петролен продукт (производен на стирена) и когато цената на петрола се покачва, това се отразява и на разходите за производство на топлоизолации. От декември миналата година до април 2021 цената на суровината се повиши с над 100%“, добави той.

Тодор Недев говори и за новите топлоизолационни плочи на компанията Resolution, които са направени от твърда резолова пяна. Те са с много нисък коефициент на топлопреминаване и по-добър клас на горимост.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на НС