Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какви са ползите и рисковете при въвеждане на оценката на здравните технологии?

Механизмът ще ускори достъпа до нови, ефективни технологии, каза проф. д-р Петко Салчев от Националния център по обществено здраве

Какви са ползите и рисковете при въвеждане на оценката на здравните технологии?

Снимка: Investor.bg

Оценката на здравните технологии (ОЗТ) ще ускори достъпа до нови, ефективни технологии на пациентите и ще помогне да се вземат информирани политически решения за постигане на по-добри здравни резултати. Това каза проф. д-р Петко Салчев, директор на Дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации” в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), по време на третото издание на форума Здравен дебат на тема „Иновации и оценката на здравните технологии – ползи и предизвикателства”, организиран от Investor.bg и Puls.bg.

В презентацията си проф. Салчев акцентира върху ползите от въвеждането на този механизъм за пациентите, за обществото, за индустрията и за бюджета.

Според него механизмът ще помогне да се вземат информирани политически решения за постигане на по-добри здравни резултати на база препоръката на експертите от специалната комисия по ОЗТ. На свой ред това трябва да доведе и до използване на ограничените налични ресурси за медикаменти за постигане на по-добри здравни резултати.

Индустрията също ще има ползи, изтъкна проф. Салчев. Фирмите ще имат стимул за развитие на нови технологии, тъй като производителите са „врата“ към иновациите. 

Още по темата

По думите му ОЗТ представлява еволюция в здравеопазването, базирана на доказателства. Той припомни, че това е научно обоснована методология, която дава насоки за вземане на решения на базата на доказателства относно ценообразуването и реимбурсирането на здравни технологии и лекарствени терапии.

Целта е да се идентифицират онези здравни програми, стоки и услуги, които предлагат най-голяма стойност за единица разход, а политиците да вземат обосновани решения относно тяхното прилагане в практиката. Крайният резултат е създаването на мост между науката и вземането на решения, каза специалистът.

На този етап ще прилагаме ОЗТ само за лекарствени продукти, като се очаква в бъдеще да се прилага и за други технологии, посочи проф. Салчев. Става дума за медицински изделия, интервенции, процедури, хранителни добавки.

Проф. Салчев изтъкна и евентуални проблеми при въвеждането на ОЗТ в България. Все още не са осигурени и средства за функционирането на новия механизъм, но се очаква решение да има скоро, увери той.

Експертът обясни, че вече е стартирало обучение на експерти в тази сложна и специфична материя на фармакоикономиката. Не на последно място той посочи липсата на достоверни и достъпни данни относно епидемиологията на заболяванията, заплащането на различните лечебни алтернативи – цени и нива на реимбурсация, липсата на локални данни за качество на живот, както на данни от пациентски регистри, нужна е и стандартизация на оценките на докладите по ОЗТ.

Пред приключване е създаването на регистри по редки заболявания и диабет, осъвременяване на регистъра за онкологични заболявания, каза още експертът. 

Здравен дебат се проведе с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
До дни решават за настаняването на украински бежанци след 31 май