IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са правата на българите във Великобритания, ако няма сделка?

По схемата за уседналост трябва да се кандидатства до края на декември 2020 г.

10:41 | 22.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Brexit, следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. "схема за уседналост". Това каза пред БНР Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020 г. Изключение правят само българите, получили британски паспорти.

„Българите, които след датата на Brexit смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", посочи Асенов.

Припомняме, че преди дни правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Brexit без сделка на 31 октомври - което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет. 

Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на поста на 24 юли, предвиждаше преходен период дори при липса на споразумение за развода с Европейския съюз. Това би дало възможност на европейските граждани да идват във Великобритания, да работят или учат там, без да е необходимо да правят специални постъпки.

„Свободното движение в сегашния си вид ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС", посочи говорителка на "Даунинг стрийт" 10. 

„Това е много възможно да се случи. Излизането без договореност предполага връщане към състоянието, което беше преди да влязат в сила всички международни споразумения по линията на ЕС, които гарантират свободно придвижване на хора, стоки и капитали. Това означава, че се връща режимът, какъвто го познавахме преди България да влезе в ЕС, а именно визи. Тоест може да се пътува, но трябва да има основателна причина за това. Предполагам, че за туристическите визи няма да има проблем”, обясни в ефира на bTV преводачът Мариана Хил.

„Страшно е, че Борис Джонсън отзовава всичките си дипломати от Брюксел. Това означава, че той е твърдо против”, допълня тя. Според нея британският премиер не е насочил погледа си към Брюксел, за да постигне някакво споразумение, а към Г-7. За него срещите с Меркел и Макрон са много по-важни, допълни Хил.

Според икономиста Георги Ганев за българите няма да е някаква непозната ситуация, защото много българи имат роднини във Великобритания. По думите му режимът най-вероятно ще стане точно същият. Той обаче допусна, че е възможно Великобритания да реши да продължи сегашния митнически режим, който е свободна търговия с ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още