IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви възнаграждения получават висшите мениджъри в България?

Все по-търсени са ръководителите в сектора на киберсигурността

15:46 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все по-търсени са мениджърите в сектора на киберсигурността, показва годишният анализ за 2018 г. на Българската екзекютив сърч асоциация (BESA) за възнагражденията сред компаниите, използващи услугите за директно търсене на висш персонал. Включените в анализа компании имат над 300 служители и оборот над 10 млн. евро.

Според анализа възнагражденията на управляващите директори (с изключение на чуждестранните) са запазили нивата си, а незначителното увеличение отразява инфлацията. Местните ръководни кадри са част от регионални структури, чийто мащаб не се разраства до степен, която да провокира значителна промяна.

Топи се разликата между заплатите на чуждестранни ръководители и локалните лидери.

Непосредствено до управляващ директор по ниво на възнаграждение стои позицията на ръководител локални операции/директор център. В технологичния сектор тези позиции са достигнали върхово равнище, а условията са изцяло различни и индивидуално договорени според бизнес услугата, технологията, екипa, който трябва да бъде ръководен, както обхвата и мащаба на работната позиция.

Данни за 2018 г. в хил. лв., BESA

besa besa

Позицията на IT директор e също толкова „поскъпнала“ както и ръководител локални операции, като тенденцията е видима във всички във всички отрасли.

Наблюдава се нарастване при търсенето на висши и средни мениджърски позиции с експертен опит в секторите на кибер и информационната сигурност.

Плант мениджър/директор остава сред топ 5 на най-високо платените позиции, като това е резултат от голямата  конкурентност в промишлеността в последните години. Заплащането при плант мениджърите се е увеличило съобразно със средното увеличение на пазара, но нивата на оперативен директор в производството намаляват.

Данни за 2016 г. в хил. лв., BESA

besa besa

Низходяща е тенденцията в заплащането при на лидерите на верига на доставки.

Позициите финансов или търговски директор запазват нивото си, сходно с това на плант мениджър. Движението при финансовите директори е било по-сериозно, отколкото това при директор продажби.

Ролята на маркетинг директора на местно ниво не е показала изменения през последната година.

Позицията на директор човешки ресурси става все по-ценна, тъй като е от решаващо значение да се поддържа целостта на екипите и следователно - бизнесът. Възнаграждението надминава нивата на средната заплата при маркетинг и верига на доставки и продължава да расте. Тенденцията се движи предимно от технологичния и производствения сектор.

Предизвикателствата по привличане, задържане и преквалификация на хората стават толкова обострени, че правят познанията и експертизата в областта все по-ценни навсякъде, казват авторите на анализа. 

Анализът е базиран върху проекти за директно търсене на висши и средни мениджърски позиции, които са били възложени на членове от БЕСА и не следва да се приема за изчерпателен и представителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още