IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да направим, ако пазарите спадат?

Най-лошото нещо е да продадем, смятат експертите

16:00 | 29.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Еднo от най-важните качества за инвеститорите в периоди на кризи е умението за запазване на самообладание и неподдаване на емоциите с оглед една успешна инвестиция в дългосрочен план. Около това се обединиха участниците в третия панел на осмото издание на Investor Finance Forum.

Именно по тази причина един от съветите, който се чу по време да дискусията бе по време на спад да се постараем да не продаваме. Обобщението дойде от Явор Ачев от Amundi Asset Management, който формулира съвета за инвеститорско поведение по време на криза така – търпение и инвестиция по възможност.

А очакванията за сътресения са налице.

Според Петко Вълков от FiBank трудни години ще има и занапред, и по неговия съвет, заради несигурността на пазара, намирането на добър активно управляван фонд е правилното решение. Той също така направи уточнението, че не би предложил на никого да инвестира, ако търсената доходност е само в рамките на година. 

Върху нуждата от дългосрочна перспектива наблегна и Николай Василев от Expat Capital, според когото човек е добре да не гледа какво се случва само днес и ако го направи в дългосрочна перспектива пазарът ще го възнагради. По думите му един ден отново ще има криза и пазарите трябва да са готови за нея, без да се забравя миналия опит. Клиентите мислят дългосрочно, когато пазарите вървят добре, но никога не забравяйте, че кризи ще има, посъветва той.

Явор Ачев от Amundi Asset Management зае позиция на умерен оптимист. Въпреки силния и продължителен бичи пазар вече десет години световният икономически растеж бе спънат, което означава, че растежът по света през последните години е по-малък от това, което може да бъде.

По тази причина той изрази предпазливост в оптимизма си по отношение на предвидимия хоризонт от време. От икономическа гледна точка няма условие за рецесия, особено ако напреднат преговорите между САЩ и Китай.
Предупреждение той отправи обаче спрямо т. нар. кредитни пазари, където ликвидността е изчезнала и оттам може да дойде изненада през 2020 г.

Предпазлива прогноза даде и инвеститорът Красимир Атанасов, според когото не се очаква изключителна доходност на пазарите. Но ако натрупване на положителни фактори като преизбирането на американския президент Доналд Тръмп, който се приема добре от пазарите, бъде налице, то може да имаме повторение на сегашната успешна година.

Що се отнася до прогнозите и рисковете за следващата година Николай Василев посочи, че през 2020 г. много по-важно ще бъде човек да не загуби пари, а не толкова колко ще спечели.

По отношение на активното и пасивното инвестиране Петко Вълков отбеляза, че много активни инвеститори не успяваха да реализират доходност, която да е по-добра или равна на пазара, а оттам идва изводът, че пасивните фондове са добра възможност за инвестиране. Панелистите също така се обединиха около заключението, че през последните години се наблюдава бум на пасивните инвестиции по света, като според Николай Василев той до голяма степен се дължи на развитието на новите технологии.

Според Явор Ачев при избора на активен или пасивен фонд най-важното е на първо място какъв е профилът на самия инвеститор и след това да се реши какъв инструмент да избере. Предупреждение той отправи по отношение на фондовете с повече риск, т. е. акциите, отправяйки съвет за ориентиране към спестовните планове с равни месечни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
А преди спада , защо не продаваме ? , щом при спад е лошо ....... ми продавайте сега - на върха .----Защото когато ценичката расте, както казват руснаците - "жаба душит", демек - "алчността и фомото ги тресе : "ха още малко" , "ха ооооще малко може да бутне", "не, не виждам, че може да качи още, определено не е връх, ще изчакам" и ... БАБАХ - яка черна свещ, разтърсва с тътен земята ... натискаш червеният бутон, но заявката ти виси, защото милиони глигани са направили същото .... 38% си ги изпуснал ... "е нищо, ше отскочи, това е само корекция" ... о да имаме бял дим, и въздъхваме облегчено и се отпускаме в креслото .... белият дим е гъст, плътен и дебел....но изведнъж от него не остава нищо, освен тънка сянка, напомняща за отминалите топли дни .... Тъмни облаци надвисват над полето, прелитат 3 черни врани, смрачи се, а ти вече си на минус 50% ...)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Викаш, инвестирането е фасулска работа. Стига да знаеш със сигурност къде е върха и къде дъното. Ех, а някои се мъчат да работят за заплата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
" Най-лошото нещо е да продадем, смятат експертите "А преди спада , защо не продаваме ? , щом при спад е лошо ....... ми продавайте сега - на върха . Истината е , че някой трябва да плаща сметката . Има нужда от такива експерти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още