Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какво е свършила Антикорупционната комисия през 2019 г.?

Отнети са 37 имота и 119 моторни превозни средства, 9 дела са спрени от Европейския съд, по други 150 се чака решение на ВКС

Какво е свършила Антикорупционната комисия през 2019 г.?

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров

Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства през миналата година, според отчета на Комисията, представен от председателя и Сотир Цацаров.

Стойността на отнетото през 2019 г. незаконно придобито имущество е около 9 млн. лева. За първите два месеца на тази Цацаров отчете, че е отнето незаконно придобито имущество за 19 млн. лева.

Той посочи, цитиран от Нова телевизия, че 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производство. Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкувателно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството.

„Най-интензивните производства за конфликт на интереси са не толкова в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации”, обясни Цацаров.

Още по темата

Той изтъкна като най-сериозен проблем на Комисията кадровият недостиг. Почти една четвърт то щатовете в Комисията не са заети, общо са 100 щатни бройки. „Когато от 54 ръководни длъжности 23 са незаети, това е сериозен проблем”, коментира Цацаров.

„Когато в антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите възможности, това вече е проблем. Най-силната дирекция на комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за попълване на тези щатове. Работим и за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ”, обясни председателят на Комисията.

Комисията ще има и нов сайт, допълни той. Ще има възможност за онлайн подаване на сигнали, има замисъл и за създаването на мини колцентър.

„Опитваме се да направим опростена форма на декларация, която се попълва по-лесно.

Общо 626 задължени лица са подали декларации до момента. Срокът за подаване на документите е до 1 месец след отмяната на извънредното положение”, каза Сотир Цацаров.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А свършила ли е нещо? Защото знаем, че умеем да се отчитаме. Какво може да отчете Цацаров за 7 години главен прокурор освен, че най-често си мълчеше, все едно, че няма провинение, към което да се отнесе с неговата компетенция, често притуляше свои и на управляващите хора, а тези, които принидно нападна, им се създадоха условия да се изнесат от страната.

Хайде малко самобичуване, точно в момента на Воскресение Христово се намираме. Да проявят малко доблест и като искат да управляват, да го правят както трябва. БЕЗ КОРУПЦИЯ. Срам ме е, че бяхме на едно от последните места по корупция в ЕС, но от 2009 г. (от управлението на ГЕРБ - смятате ли, че е случайно??!!) България единствена е на ПОСЛЕДНО място.
1
 
1
 
1
преди 5 месеца
"Стойността на отнетото през 2019 г. незаконно придобито имущество е около 9 млн. лева. За първите два месеца на тази Цацаров отчете, че е отнето незаконно придобито имущество за 19 млн. лева"

това казва всичко !!!! трепачи ...

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България