IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се промени, ако няма давност за свързани с приватизацията престъпления?

Няма пряка връзка между установяването на престъпление и развалянето на приватизационната сделка, заяви Данаил Кирилов

11:12 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Давността за престъпления, свързани с приватизацията, да отпадне за периода от 1992 г. до 2017 г. с промени в Конституцията, предлага ГЕРБ. Към момента са разпродадени абсолютно всички държавни и общински дружества и участия, които биха могли да бъдат приватизирани – така председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов обясни пред БНТ предложението да бъде фиксиран определен период за проверяваните сделки.

Той уточни, че няма пряка връзка между установяването на престъпление и развалянето на приватизационната сделка.

„На практика приватизацията приключи. Към момента са разпродадени абсолютно всички държавни и общински дружества и участия, които биха могли да бъдат приватизирани. Останали са двадесетина дружества с особено стратегическо значение, които са включени към забранителния списък“, посочи той.

Депутатът коментира, че в миналото е имало сделки, които са били разследвани и дори са били повдигнати обвинения от прокуратурата. За случаите, когато съдът се е произнесъл, не можем да върнем времето назад, каза той. И уточни, че множество дела са прекратени по давност, като става въпрос за много и различни по вид престъпления. 

Като „най-вредоносните“ той определи документните престъпления, които по думите му са с един от най-кратките давностни срокове.

Запитан какви ще са последствията за собствеността той уточни: „Ние коментираме само наказателните последици – доказване на престъпление, установяване на виновните и наказание. Оттам нататък няма пряка и задължителна последица по отношение на самата приватизационна сделка“.

„В случай, че престъплението касае някой от съществените факти, свързани със сделката, би могло да се обмисля промяна на приватизационния договор, но това ще се случва рядко, защото това са договори, които са произвели ефект, имуществото е радикално променено и би било много трудно да се защити по-сериозна теза по имуществените последици“, заяви Данаил Кирилов.

„Наказателното преследване няма връзка със стабилността на договора. Има договори, при които, колкото и да желае държавата, няма смисъл да бъдат прекратявани. Как ще върнем „Кремиковци“?, даде пример депутатът.

Той каза още, че лидерът на БСП Корнелия Нинова „е един от активните участници в мениджмънта на държавни дружества и дружества, приватизирани чрез работническо-мениджърска приватизация (РМД)“. Запитан дали е възможно действия, извършени от Корнелия Нинова, да бъдат разследвани, той каза: „Би следвало да бъдат разследвани“.

Що се отнася до РМД като метод за приватизация, той коментира: „У хората останаха трайно установени убеждения за несправедливост и непропорционалност.“

Кирилов очаква инициативата на ГЕРБ да бъде подкрепена от ДПС, като не е изключено да получат подкрепа и от „Воля“.

Ако БСП не подкрепят инициативата на ГЕРБ, Конституцията няма да бъде променена от първия път, за което са необходими гласовете на 180 депутати. Това може да стане с второ отложено гледане на проекта, при което Конституцията позволява промените да се приемат с две трети, или 160 гласа. Това ще удължи процеса най-малко с два месеца, обясни народният представител.

Зам.-председателят на комисията по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова също коментира предложения период за проверки - от 1992 г. до 2017 г. „Обхващаме периода във всичките мандати на управление на ГЕРБ. Нямаме комплекс, че във времето, в което ГЕРБ е управлявала, трябва да има разпънат политически чадър.  Напротив, ние искаме истината за този период”, каза тя пред Нова телевизия.

Десислава Атанасова посочи, че през този период са извършени над 5200 сделки.

Инициативата ще бъде употребена единствено като публичен пиар на вносителите, заяви пред БНР политологът Стойчо Стойчев.

„Според мен съвсем друга е идеята тук - не толкова да се разследва приватизацията, защото, ако е имало ресурс да се разследва приватизацията, то е щяло да стане вече. ГЕРБ не са на власт от миналата година, ГЕРБ управляват държавата с кратки прекъсвания от 2009 година. Въобще цялото това желание на политическите сили да се разследва приватизацията на думи е съпроводено с едно искрено нежелание да се прави на дела“, заяви той.

Според Стойчо Стойчев политиците ще заявят воля да се разследва, а след това ще се хвърли цялата отговорност за изпълнение на това решение върху съдебната власт.

„Когато имаш нереформирана съдебна власт, отпадането на давността за каквито и да било престъпления е един допълнителен инструмент в ръцете на Прокуратурата, който тя може да използва за оказване на политическо влияние“, предупреди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още