IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отмяната на плоския данък. Корпоративният обаче ще се запази в размер на 10%

08:55 | 25.03.13 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отпадането на плоския данък и въвеждане на подоходно облагане. Точните стъпки и доходи все още се анализират. Това коментира в студиото на bTV бившия министър на финансите от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски.

По негови думи важен за фиска е корпоративният данък, който трябва да бъде запазен в размер на 10%. Това мнение подкрепи и финансистът Емил Хърсев, който също участва в дискусията. По негови думи дори е необходимо да бъде заложено в законодателството да не бъде променян размерът на корпоративния данък.

Да се премахне ли плоският данък?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 6108 гласа
"Плоският данък е добър в добри времена, за да насърчава предприемачеството", коментира и банкерът Левон Хампарцумян. Той обаче допълни, че сега времената не са добри и е необходимо първо икономиката да заработи.

Според Емил Хърсев един от начините да се задвижи икономиката е дерогиране на европейски изисквания, като например "щастливите кокошки", забраната за изкупуване на мляко от ферми, които не отговарят на изискванията. Не е необходимо да се съобразяваме с всички предложения на европейските чиновници, допълни той.

Грешката на управляващите сега е насоката на контролните органи към малките и средните предприятия. Извън регулациите и проверките остават големите предприятия, смята Пламен Орешарски. Според него в момента инвеститорите масово изтеглят своите активи и посочи, че доказателство за това е размерът на чуждите инвестиции през януари. "20 млн. евро са нищо, нула", допълни още той.

Минимална работна заплата 1000 лева?

Не може да се говори, че богатите трябва да плащат по-високи данъци, защото "богат" е относително понятие, коментира още Левон Хампарцумян. Според него и мярката за увеличаване на минималната работна заплата до 1000 лева, предлагана от партия "Атака", ще може да бъде осъществена само за около 2 месеца.

Икономистите бяха категорични, че изкуственото увеличаване на заплащането няма да доведе до увеличаването на потреблението, а само до увеличаването на безработицата.

Кипърската следа

България е далеч от кипърския сценарий, защото там сме свидетели на свръхзадлъжнялост на правителството. Идеята за теглене на заеми за повишаване на доходи и за социални придобивки обаче може да ни доведе именно до там, коментира Емил Хърсев. Финансистът обясни, че мерките за Кипър в момента удрят офшорните вложители.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 0 rate down comment 3
george_tn
преди 11 години
в този ред на мисли, ако признаваш нуждата от атомизация(глобализация), т.е. принципа "сам за себе си" е норма, нямаш право да хленчиш срещу простолюдието, а искрено да станеш хищник. Ако все пак имаш нужда от това общество, трябва де ревизираш принципа "всеки сам за себе си".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Аз искам да питам ЗАЩО трябва да се случва нещо с плоския данък след изборите?Ако държавата е фалирала заради социалната си система вдигането на данъците ли ще оправи това? Или на осигуровките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
да си се замислял(а)- че обществото е едно цяло и личните ти достижения са неизменно в контекста на обществото,- че персоналната ти образованост е резултат на това, че част от ресурса на това общество е бил насочен в твоето развитие, а не на някой друг, че незаменими няма,- че елита е възможен само при наличието на простолюдие.- че колкото по нагоре се качваш върху толкова повече хора си стъпнал, че си лично заинтересован(а) основата на която стоиш да е здрава, а това става като връщаш пропорционално надолу.- че като учиш тук и работиш там или пък работиш за чужди интереси смучеш ресурс от обществото което те е родило и изградило.- че се обричаш на претопяване ако то се атомизира....и т.нТогава ще разбереш гнева и завистта на тези които си бъркат в носа и защо им се налага да си бъркат в носа, че елита на мравуняка се оказа *** и самогъзен и го продаде. Друг е въпроса защо се оказа така, но то не оправдава перманентната му първосигналност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 2
T3
преди 11 години
Този тип договори са уязвими. Ако данъчните се напънат могат да го обявят за скрит трудов договор - например защото нямаш офис, извършваш работата в офиса на "клиента" ти и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 5
T3
преди 11 години
90% за топ 10% по богатство българи. И то не върху доходите им, а върху имуществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
T3
преди 11 години
Левон Хампарцумян е гениален!При слаба икономика определено няма нужда да се насърчава предприемачеството. Икономиката ще заработи от само себе си.И Хърсев е гениален. Икономиката ще се оправи като натикаме кокошките натясно и започнем да пием мляко от крави, които се отглеждат в мизерни и нехигиенични условия. Най-добре и заведенията да спрат да мият тоалетните - няма нужда да са чисти като на запад.А минималната заплата направо да я направят 2000 лева. Не за 2, а за 1 месец това може да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 17
mos70
преди 11 години
Господа капиталисти и работещи, в обстановката в която се намираме- изцуцаният от Буда фискален резерв, и нарастващата необходимост от по-голяма солидарност в обществото, НАЛАГА връщането на прогресивният данък! По-справедливо е! Щом печелиш повече, логично да дадеш по-голяма дан към обеществото! Не случайно и вече се появиха т.н. "висящи кафета" и "висящи закуски"...Жалко е и етъжно е това...а всичко се дължи на едно....проклетата СИСТЕМА в която живеем...водеща до тотално, прогресивно обедняване на 90% от хората, и тотално, прогресивно забогатяване на останалите 10%! Така, че- прогресивният данък е просто наложителен!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 12 rate down comment 1
diasnoto
преди 11 години
Задето се скъсвам от работа, лявата *** е решила да ме стимулира да съм още по усърден, като ми вземе още за да го преразпредели/след като прибере известна част/ между *** и нищоправци. Е, ако дойдете на власт аз ви напускам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
user##
преди 11 години
Браво на червените мозъци! Кое е точно социалното на предложението да обложим с още данъци работещите ***, а фирмите да карат по старо му? Защо просто не вдигнат облагаемия праг от 2 на 10 хил..лв. А като ще е прогресивен данък - то да е за всички агенти в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 10 rate down comment 3
killmore
преди 11 години
тук разбира се царува и схващането, че всеки "успял" човек с по-нова кола, непременно е бандит. Очевидни са недостатъците на обществото ни. Да има и такива, но има и успели хора благодарение на собствените си сили и умения. За да съм максимално обективен, ще кажа че едно общество не може без хора в неравнопоставено положение, които не причислявам към нито една от избоените по-долу (или по-горе) соц. групи, и такива хора винаги могат да разчитат на подкрепата на тези към, които съдбата е била по-благосклонна, но всички останали, които се бутат към тях, са просто един тежък камък, който не само държавата сама си връзва на врата, но и редовно подменя с по-тежък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още