Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какво трябва да се знае за следващата Обща селскостопанска политика?

Някои от предложенията са неприемливи за България, твърди Вергиния Кръстева, зам.-министър на земеделието, храните и горите

Какво трябва да се знае за следващата Обща селскостопанска политика?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложението на Европейската комисия за намаляване на процента за обвързана подкрепа в следващата Обща селскостопанска политика (ОСП) е неприемливо за България, още повече, че у нас има и отпадаща преходна национална помощ в следващия програмен период. Това каза в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Вергиния Кръстева, зам.-министър на земеделието, храните и горите.

Според Кръстева размерът на таваните на плащанията в следващата ОСП трябва да се определя на национално ниво, за да може да се отрази спецификата на всяка една държава членка. „Баланс ще се постигне на фона на многото дискусии, които предстоят през януари и февруари“, добави тя
По думите ѝ по-голямата свобода за държавите членки, предвидена в новата програма, е предизвикателство за администрацията. 

Още по темата

„ОСП е базирана на резултати, т.е. там ще се залагат конкретни цели, които ще се отчитат на годишна база“, каза Кръстева.

„Работата по изготвянето на националния стратегически план ще започне в началото на следващата година“, заяви още тя.

Заместник-министърът добави, че е възможно да има увеличаване на минималния осигурителен праг, като това обаче трябва да се случи на базата на анализи как промяната ще се отрази на фермерите. „Никой не желае фалит на нашите земеделски стопани, ще се постараем да няма такива сътресения за тях“, каза Кръстева.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.  

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР