IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за данъчните декларации през тази година?

Данъчните ще попълват автоматично декларациите, а служебните бележки вече не са необходими

10:47 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 2020 г. годишната данъчната декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис ще бъде попълнена автоматично и няма да има необходимост да се сканират и прикачват към нея служебни бележки за доходите. Всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от Националната агенция по приходите (НАП) в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при необходимост.

Процедурата обясни в ефира на БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му всеки притежател на персонален код, издаден от НАП, и електронен подпис, през месец март ще може да види така наречената "предварително попълнена данъчна декларация", като една отделна електронна услуга, в която ще са попълнени всички доходи, за които НАП знае - това са доходи от трудови правоотношения и хонорари. 

Бъчваров обаче подчерта, че ако има други източници на доходи - наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация. Той уточни, че се очаква повече хора да поискат да получат персонален код.

От днес могат да се подават данъчни декларации на хартия, уточни Бъчваров, но посъветва да не се бърза с това, защото предстои да бъде пусната предварително попълнената данъчна декларация.

От НАП припомнят още, че 5% отстъпка е валидна тази година до края на март за хора, които са декларирали по електронен път доходите си. 

"Вече служебни бележки не са необходими - нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. "сметки за изплатени суми", които работодателите издават", обясни говорителят на НАП и добави, че тази година няма промяна в дизайна на данъчната декларация и в електронната услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още