IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво вещае дефлацията за икономиката на България?

Или притеснителна ли е тенденцията за понижението на потребителските цени от гледна точка на заетостта, икономическия растеж, работните заплати и спестяванията

17:15 | 14.01.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво вещае дефлацията за икономиката на България?

Инфлацията за изминалата година е била средно 0,9%. Цифрата обаче може да се окаже подвеждаща, защото пет поредни месеца през 2013 г. имахме дефлация на годишна база, т.е. понижение на потребителските цени.

Докато, например, през декември 2012 г. потребителските цени бяха нараснали с 4,2% на годишна база, а през януари – с 4,4%, то през декември 2013 дефлацията е от 1,6%. Ето защо „средногодишната инфлация“ може да заблуждава.

На месечна база през декември Националният статистически институт все пак отчита инфлация от 0,3%. Това може би е позитивна нотка, но дали е единствената?

Погледнати през призмата на икономическите теории инфлацията и съответно – дефлацията – могат да се тълкуват по различен начин и да оказват разнопосочно влияние върху икономическите агенти.

Например, кейнсианците считат, че, след като икономиката е в криза, тя функционира под състоянието си на пълна заетост и поради това може да се очаква спад на инфлацията, и дори поява на дефлация. В България ситуацията е следната – висока безработица, нисък икономически растеж и спад на инфлацията, т.е. проява на дефлация.

Състоянието на българската икономика е близко до определението на монетаристите за стагфлация. Разликата е, че при стагфлацията наблюдаваме покачване на инфлацията при висока безработица и нисък растеж.

Кейнсианците си служат с Кривата на Филипс, за да покажат връзката между темповете на увеличение на инфлацията и безработицата в една икономика. Когато безработицата е висока, заплатите растат по-бавно и обратното. Когато безработицата е ниска, работодателите увеличават по-бързо заплатите, за да задържат оскъдната работна ръка, а това на свой ред повишава цените на продукцията им, а оттам и инфлацията.

Т.е. в момента нито едно от тези условия не е изпълнено. Може би важи единствено тезата за увеличението на работните заплати, но това е друга тема, защото в нашия случай трябва да говорим само за минималната работна заплата.

Според Милтън Фридман инфлацията навсякъде е паричен феномен. Тезата му се обяснява с ролята на паричното предлагане. Връзката му с инфлацията е права. Но не можем да твърдим, че монетарната политика на Европейската централна банка оказва влияние върху родния индекс на потребителските цени, като имаме предвид, че сме в условията на валутен борд и „печатането на пари“ не се отразява директно със силата, с която то се проявява в икономиките на страните от еврозоната.

Едно е сигурно – при дефлация едни печелят, а други губят. По отношение на номиналните и реалните лихвени проценти (на Ървинг Фишер) печеливши могат да се окажат домакинствата, защото при ниски проценти по депозитите, например, и ниска инфлация реалният лихвен процент, който получават като възнаграждение за отложеното им потребление, теоретично би бил по-висок.

Губещите могат да бъдат банките и държавата. Банките губят, защото теоретично при дефлация прехвърлят богатството си върху заемополучателите. Държавата губи, защото дефлацията увеличава стойността на държавния дълг и прави изплащането му по-трудно. Домакинствата губят при висока инфлация, която "изяжда" покупателната им способност...

В момента по-голямата част от държавите от еврозоната страдат от ниска инфлация, а някои от дефлация. Президентът на ЕЦБ Марио Драги също е изправен пред дилема дали да използва пълния монетарен инструментариум, защото инфлацията се отдалечава много от поставената цел от 2%.

Сега все още много от развитите икономики се намират под потенциалните си възможности за растеж и са в състояние на непълна заетост. В този случай кривата на Филипс предсказва забавяне на инфлацията. Например, в Гърция декември бе поредният месец с дефлация. В САЩ инфлацията също не е близо до поставената цел от Федералния резерв на САЩ.

Ако тенденцията се запази, това означава, че дефлацията засега си остава по-голямата заплаха за икономиките от инфлацията въпреки печатането на пари от някои централни банки. А както казах – стойността на дълга на задлъжнелите страни ще нарасне, което ще утежни още повече изплащането му.

На какво се дължи понижението на потребителските цени? Ще продължи ли то? Свързан ли е индексът на цените на производител с потребителската инфлация? Да се намеси ли правителството чрез проинфлационни политики? Повече по темата може да научите от разговора между Иван Нончев от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Maria321
преди 10 години
"Състоянието на българската икономика е близко до определението на монетаристите за стагфлация. "Горещо препоръчвам да изтриете поне това изречение. И да прочетете тук http://economix.bg/deflatsion-kapan и линковете към двете изследвания в текста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
vzhekoff
преди 10 години
Дефлацията в БГ е съчетание на външни фактори и *** вътрешна политика. Навън спаднаха цените на петрола, което води до спад с около 10-15% в цените на горивата спрямо година назад. Отделно имаме спад на цените на тока също от този порядък. Тези пера формират пряко около 20% (грубо) от разходите на домакинствата, вкл. и през парното заради обвързаните с петрола цени на газа. Непряко влияят на цялата производствена верига. Отделно имаме спад в цените на храните заради ниските цени на пшеницата и други селскостопански стоки. Предишните *** позволиха на монополиста Лукойл 2012-та да държи високи цени на горивата и вдигнаха с 14% тока, което придизвика двоен ценови шок. Сегашните *** правят обратната грешка. - двойно намаление. Правилната политика е - при спад на цените на петрола да се вдигат повечко (относително) цените на тока и при ръст на петрола - да се задържат цените на тока... Но де го този акъл... И не е бордът пречка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
С тази разлика, че Япония води собствена монетарна политика, а ние сме с валутен борд. - ще те успокоя ли ако ти кажа, че отдавна не води Япония собствена монетарна политика!Най-големият проблем е безработицата, особено младежката - 28%!Абсурдно е да има хора без работа от една страна и от друга, хора които не могат да си продадат стоката. И причината е, че няма хартийки, които да си разменят! И да чакаме заем за да си правим пътищата например. - не разбираш ли, че не само всичко ти се вменява от друг, ами и има свои изпълнители които го правят директно от ТВОЕ име?И правителството трябва да взема заеми, защото сме във валутен борд. Защото някои друг ни казва, според неговия интерес, каква монетарна политика да водим. - ние отдавна не водим монетарна политика! но и интереса на този който води местната монетарна политика, не е там където го търсиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
С тази разлика, че Япония води собствена монетарна политика------------------------------------------Опасявам се, че по-невярна теза от тази, просто е невъзможно да бъде изказана, дори и при най-силно желание :((( Но това е следствие от обстоятелството, че човешкото съзнание/разсъдък, отказва да приеме, че е възможно да съществува наглост над някакво определено равнище ... и нещо повече, че с подобна градация на наглостта и безочието се управляват толкова сериозни процеси по света. Прочети за Споразумението Плаза от 1985 г. (ако не си запознат разбира се);))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
Помисли малко в другата посока.Нарича се политически борд - да се закрият партиите и да ни сложат един генерал-губернатор от Германия, примерно.Мисля много добре ще подейства. Много по-добре отколкото правителството да провежда собствена монетарна политика. Щото видяхме собствената политика в тази област до къде води.А да не говорим и собствените политики в другите области докъде ни доведоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Една статия, която обяснява немалка част от появилия се паричен феномен на дефлация в страната: http://alternativi.unwe.bg/alternativi/br45/09.pdfКогато курсът на местната валута е фиксиран, паричната маса ограничена, нуждата от местна валута по висока от паричното предлагане, то единствения начин да поскъпне местната валута е чрез дефлация. Ерго, наблюдаваме обясним ефект на системата на паричен съвет и корекция на стойността на местната валута спрямо онази, към която тя е фиксирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Мога да кажа, че не сме в дефлация, а точно обратното - справка вижте M3За по долу трябва се доизпихне НИ балона и изпофалират неефективните и на ново да тръгнем. Реално НИ е с такива цени заради балансите на банките, те ако решат да продават ей тогава може си говорим за делфации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
divo
преди 10 години
С тази разлика, че Япония води собствена монетарна политика, а ние сме с валутен борд.Най-големият проблем е безработицата, особено младежката - 28%!Абсурдно е да има хора без работа от една страна и от друга, хора които не могат да си продадат стоката. И причината е, че няма хартийки, които да си разменят! И да чакаме заем за да си правим пътищата например.Казано просто: - има достатъчно обществено полезна работа за свършване, - има много хора, които искат да работят - има непродадени стоки и услугиИ правителството трябва да взема заеми, защото сме във валутен борд. Защото някои друг ни казва, според неговия интерес, каква монетарна политика да водим.Нека некой учЕн, да обясни това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Ironhorse
преди 10 години
Няма да има увеличение на пенсии, ще има намаляване на помощи, ще има увеличаване драстично на пенсионната възраст, няма да има високи заплати за неграмотни и мързеливи туфлеци.Въобще ако си мислят че богатите и умните ще платят за техните безобразия като гласуват за БСП/ДПС/Атака, много се лъжат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
Ironhorse
преди 10 години
Колегите са дали по-долу обяснение на част от обективните причини, но какво да кажем за субективните. Аз съм в бизнес, който пръв усеща какво става в икономиката защото съм на етап идейни проекти. След изборите през май 2013, като с нож спряха инвестициите. Не говоря само за западни инвеститори, дори българските бизнесмени изтеглят от бизнеса и чакат:1. Ще има ли данък богатство.2. Ще вкарват ли в затвора за неплатени осигуровки.3. Ще се вдигат ли данъци (местните поголовно).4. Каква ще е цената на електричество и газ.5. Колко време ще лудуват БСП/ДПС/Атака, защото никой бизнес не предприема нищо, защото а си почнал нещо а са те изрекетирали.Та така ...Да им е честито на гласоподавателите на БСП/ДПС/Атака, но и те ще платят цената, не и аз.Как много лесно, крайния клиент плаща крайната цена.Моят продукт е вложен във всичко произведено, така ще постъпят и всички бизнесмени, така че дупе да им е яко на ***, безработни и пенсионери. Те ще платят поразиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още