Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какво включват новите извънредни мерки в сила до 14 юни?

Дистанционна работа при възможност, дистанция между посетителите, дезинфектанти, забрана за посещаването на увеселителни места и игрални зали...

Какво включват новите извънредни мерки в сила до 14 юни?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде четири заповеди, с които се въвеждат конкретни противоепидемични мерки за периода от 14 май до 14 юни във връзка с обявената късно снощи извънредна епидемична обстановка в страната.

Заповедите са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването.

От тях става ясно, че се запазва досегашният режим, като се уточняват редица детайли по отделните мерки.

Ограниченията, свързани с лечението и изолацията, са безсрочни и важат до изричната им отмяна. Останалите мерки са със срок до 14 юни. 

Още по темата

Единият от документите (Заповед №262) регламентира режимът за полгане на труд, за  работното място и пребиваването на обществени места, свързано с работа.

Остава режимът на дистанционна работа, при който работодателите са задължени да осигурят дистанционна форма за полагане на трудова дейност на служителите си в зависимост от спецификата и възможностите. При невъзможност служебните задължения да се изпълняват дистанционно работодателят трябва да осигури дистанция най-малко от 1,5 м между служителите, хигиенни мерки, дезинфекция, лични предпазни средства. Забранено е в работните помещения да се допускат лица със симптоми на респираторно заболяване.

В документа изрично е записано, че на закрити места всички трябва да са с маска, шлем, шал или друго приспособление, покриващо носа и устатата.

При обслужване на клиенти на разстояние по-малко от 1,5 м, служителите задължително трябва да са маска или предпазен шлем. По изключение вместо маска или шлем като предпазно средство се допуска прозрачна преграда, подлежаща на дезинфекция.

Собствениците на места с обществено предназначение, търговски или други обекти, предлагащи услуги, се задължават да осигурят минимум 1,5 м дистанция между посетителите, както и дезинфектант на входа и контрол на броя на влизащите. Те трябва да информират - чрез табели или по друг начин, че посетителите са длъжни да спазват дистанция, да носят маски и да дезинфекцират ръцете си, като дезинфектантите, които се използват, трябва да са одобрени от здравното министерство.

Заповедта дефинира кои са „обществени места“ – това са обществен транспорт, спортни, търговски, културни обекти, администрации, молитвени храмове, места, които предоставят обществени услуги.

Ясно се посочват и местата, които подлежат на дезинфекциране. Записани и инструкции за правилно миене на ръцете и случаите, в които това е задължително на обществени места.

Остава и изискването при пребиваване на открито да се спазва физическа дистанция от 1,5 - важи за всички, освен за членовете на едно и също семейство.

В друга заповед (№263) се регламентират заниманията, свързани с образование, култура, изкуство, спорт, развлечение.

Забранено е посещаването на увеселителни места и игрални зали, дискотеки и барове.

Остава и забраната за посещаване на всички заведения за хранене на закрито - ресторанти, сладкарници, заведения за бързо хранене.

Забранени остават моловете с изключение на банковите и застрахователните офиси, аптеките и дрогериите, хранителните магазини. Изключение се прави за заведенията за хранене с открита площ и отделен вход.

Забранява се провеждането на масови културно-развлекателни мероприятия на закрито – театри, концерти, сценични прояви. Позволяват се посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина - при заетост до 30% от капацитета им.

Не е позволено провеждането на масови научни прояви - като конференции и симпозиуми.

Забранени са всички извънкласни форми на обучение в училища, университети и други организации, освен в случаите, когато се провеждат в дистанционна форма.

Изключения се допуснати за академията на МВР, заниманията в шофьорските школи, обучението на инструктори, центрове за подготовка на морски лица и кадри за гражданското въздухоплаване и железопътния транспорт.

Преустановяват се всякакви групови дейности с деца и ученици извън системата на училищното и предучилищното образование. Детските ясли и градините остават затворени. Остава в сила и забраната за посещаване на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места.

Остава забраната за масови спортни прояви на открито и закрито. Колективни занимания за аматьори се допускат само на открито в групи до 12 участника, без състезателен характер и без публика.

Разрешава се на футболистите от първа и втора лига да започнат тренировки за националното първенство, което се възобновява от 5 юни - без публика. Възстановяват се и тренировките на спортистите, които са на олимпийска подготовка.

Забранени са организирани събирания на групи над 10 души.

Забранени са и посещения на външни лица в болниците като свиждания и в социалните институции за настаняване на деца и възрастни.

Остава разпореждането за магазините и аптеките от 8:30 до 10:30 да пазаруват хората над 60 години.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
2
 
9
ivanrog до: фиг.1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Търговски закон:
Чл. 222. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Общо събрание се провежда най-малко веднъж годишно в седалището на дружеството, освен ако в устава е предвидено друго място на територията на Република България.
2
 
1
 
8
Zlato до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
За какво ти е някакъв ненадежден имунитет? Ще има ваксини скоро, по 20-30 долара бройката. За африканчетата безплатно. Бомба, спринцовка, бомба, спринцовка и т.н.
0
 
3
 
7
Zlato до: Лъчо
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Няма да се косиш. Кака Криси в момента зарежда голямата базука с мастило. За около 2 трилиона. Скоро ще почне здравото пуцане. За всички ще има. За някои повече, но и за фитнес ще останат. Само макаронаджиите и жабарите да не отнесат всичко.
1
 
2
 
6
фиг.1 до: ivanrog
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако живееш в 19-ти век, наистина няма как.
1
 
2
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Забранени са организирани събирания на групи над 10 души."

Искам да попитам как да се проведе общо събрание на дружество с повече от 10 акционери? А на всичките НПОта?

Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет