Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какво влияние ще окажат санкциите по закона "Магнитски" за изборите на 11 юли?

Позицията на главния прокурор е неспасяема след санкциите на САЩ, коментира социологът Кольо Колев и политологът Любомир Стефанов

гледано: 2916   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Какъв знак ни дават САЩ с наложените санкции точно преди изборите на 11 юли, коментираха в ефира на Bulgaria ON AIR политологът Любомир Стефанов и социологът Кольо Колев.

"Знакът с наложените санкции от САЩ е ясен - България има проблем, който дълго време е публична тайна, с който никой не се занимава. САЩ са провели разследване, събрали са доказателства и те са достатъчни за тяхната изпълнителна власт, за да каже, че тези хора са персона нон грата и техните дейности на територията на тяхната държава няма да бъдат толерирани. Това е ясен сигнал, че съдебната система е пробита, щом отвън трябва да ни кажат, че имаме проблем", заяви политологът Любомир Стефанов.

Още по темата

Той и социологът Кольо Колев коментираха, че очакванията на Брюксел са да има окончателни присъди за корупция на високо равнище в страната ни, а Европейската комисия следи събитията в България, за да отрази случващото се в доклада за върховенството на закона.

Стефанов напомни, че САЩ са категорични, че има корупция във висшия ешелон на властта и няма ефективно разследване на тази корупция.

„От една страна - провоохранителните органи не са си свършили работата, от друга страна е и геополитическото дърпане на ушите. Това ще има и има много сериозно отражение във вътрешнополитическия живот в България", прогнозира той.

Социологът Кольо Колев обясни, че създалата се ситуация ще има сериозно отражения върху вътрешнополитическия и вътрешния обществен живот в България. Той е на мнение, че позицията на главния прокурор е неспасяема.

"Камбаната бие основно за главния прокурор и проблемът не е в личността Иван Гешев, а в този тип институционална власт, която получава", обясни Кольо Колев.

По думите на Стефанов знакови дела, едно от които е КТБ, а соченият за корупция Делян Пеевски не присъства в него като име. Политологът смята, че главният прокурор го „покрива“. 

Според политолога „фигурата на главния прокурор се превръща в средищна точка на проблемите, които не само вътрешно се натрупват, но и отвън ни ги показват“.

„Не казвам за личността и системата как тя е конструирана, но в един момент обаче неговото име става нарицателно за властта“, смята политологът.

Кольо Колев потвърди, че има много факти, които показват, че се къса веригата между прокуратурата и съда.

Експертите коментираха как санкциите от САЩ ще се отразят на предстоящите избори.

"Основният политически удар ще бъде върху ГЕРБ и това ще доведе до известен прираст на "Демократична България". Тяхна основна тема е правосъдната система и поучават мощно рамо. ДПС - тя не е партия, която да се влияе от такива неща и ще има запазване на конфигурацията, "Обединени патриоти" вероятно ще влязат", прогнозира Кольо Колев.

Любомир Стефанов очаква темата за корупцията да е водеща в предизборната кампания. Той е скептичен относно прогнозата за влизане в парламента на Патриотите, тъй като и техни хора са били посочени в доклади.

Ще се стигне ли до присъди? С какви действия ще убеди европартньорите България, че спазва законите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стефан Янев: През май състоянието на бюджета беше много притеснително