IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще бъде ефектът от внос на работници от Виетнам

Внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и за сезонна заетост, смятат специалисти

10:54 | 13.02.19 г. 8
Какъв ще бъде ефектът от внос на работници от Виетнам

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване. Наред с традиционните пазари, стотици хиляди работни места са достъпни за виетнамците в Европа благодарение на споразумения за сътрудничество в областта на труда, подписани в края на 2018 година.

Икономистът Стоян Панчев коментира в студиото на "България сутрин", че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса.

По думите му евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

"Социалната държава донася този ефект. Когато имаш възможност да не работиш и все пак да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не на тази работа ми е твърде ниска заплатата и съответно мога да използвам социалната си държава, за да преживявам", обясни Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR

Икономистът обаче се съгласи с експерта от КНСБ Любослав Костов, че евентуалната внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни работници.

Костов обаче беше категоричен, че идването на виетнамците в България ще представлява социален дъмпинг спрямо българските работници.

"Българският бизнес, за него това е добре дошло. Ако ще идват тези хора, те трябва да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, защото постоянно казваме, че няма хора, но нищо не правим, за да задържим нашите хора тук", категоричен беше представителят на КНСБ. 

Любослав Костов допълни, че страната ни трябва вместо да вкарва евтина работна ръка от различни страни, да работи за повишаването на доходите у нас, което така или иначе трябва да стане, за да приемем еврото и за да задържаме качествените специалисти у нас.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
абе то и за тях не се знае в коя лига са вече.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Черноработници които нямат право да гласуват? Давайте ги насам! А старите ще ги пратим у чужбинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
помня ги виетнамците от онова време, заедно учихме във Военното училище. по математика бяха на 2 светлини пред нас, преподавателите не им смогваха. по бягане бяхо по-бързи, стреляха по-точно. само, горките, в марксизма-ленинизма не ги биваше много. така че за началници не стават. но работят зверски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
.... пардон виетнамците, а не китайците че те вече са у друга лига ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
кат глеам се връщаме към Социализма то и преди бачкаха китайците в наще заводи, само че имаше заводи са не знам къде ше бачкат у Тиквесторо може би ?! И бездомни песове верно нема има как каа трейдърчето .... Дан вземете да въведете и Казармата с КЕЧа дет маннгалите праеха улиците без пара, че тва не е демократично да го *** и от Хелсингския Комитет с Отровно Общество ше дигнат стачки за "малтретиране" на брикеттите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Единствените пришълци, които досега са проникнали в България са разни северно азиатски вapвари. На някои места даже са си наложили и езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Внос на работници от Виетнам няма да има, за да се обсъжда ефекта от него. Неуважаеми *** и техни наследници тази страна не е ваша и не може да разполагате с нея така както намерите за добре. Това, че сега сте се маскирали като капиталисти, но сте със същия мандалитет като преди 10-ти не означава ще бъдете оставени да безчинствате по същия начин както тогава и да ми внасяте пришълци при положение, че 9 от 10 българи са против ВСЯКАКВА ИМИГРАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
THE TRADER
преди 5 години
Ефектът за София определено ще бъде трайно и окончателно разрешаване на проблема с бездомните кучета!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още