IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Европейската помощ е шанс за нов стандарт на живот в България

Идеята на европейския план "Маршал е и слабите икономики да бъдат подпомогнати, за да стигнат бързо средните равнища, посочи бившият вицепремиер

16:09 | 21.07.20 г. 2
Калфин: Европейската помощ е шанс за нов стандарт на живот в България

За България е голяма възможност да получи финансиране в размер на близо 29 млрд. евро от новия бюджет на Европейския съюз (ЕС). С негова помощ можем да имаме различна икономика, доходи, стандарт и качество на живот в следващите 5-6 години. Това мнение изрази бившият вицепремиер Ивайло Калфин в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Вече имаме европейски план "Маршал". Освен обичайния бюджет, за който се взе решение, се създаде и фонд от 750 млрд. евро за възстановяване от кризата. Идеята е и слабите икономики да бъдат подпомогнати, за да стигнат бързо средните равнища". 

"Фискално "пестеливите" държави имаха резерви към фонда, защото смятат, че изсипване на публични средства ще доведе до злоупотреби и корупция. По-малко грантове и повече заеми означава, че държавите членки ще трябва да връщат тези средства до голяма степен", подчерта бившият вицепремиер.

"Правилата за принципи на ЕС и за правовата държава доведоха до въвеждане на сложен механизъм, според който националните планове за реформи ще се одобряват и от Европейския съвет", обясни Калфин.

Европейският семестър постигна бързо намаляване на бюджетните дефицити, посочи Калфин, като изтъкна, че той не е успял да намали равнището на дълг.

"При по-дългосрочни цели дългът не е толкова ефективен. Фондът за възстановяване се свързва с европейския семестър, така че системата за икономическо управление на ЕС остава. Това ще бъдат средства под условие. За да ги похарчат, държавите трябва да покажат собствен план, който да съответства на европейския семестър", допълни гостът.

"Страните членки с вноските ще погасяват този дълг. Но се отваря врата за въвеждане на собствени ресурси. От началото на следващата година ще има данък върху непреработената пластмаса – от него се очакват около 3 млрд. евро приходи годишно за погасяване на дълговете. ЕК ще внесе предложения за две нови европейски такси – върху големите цифрови компании и гранична такса за внос на стоки с повече въглеродни емисии", допълни гостът.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Следейки изявите на Калфин от години, си мисля: какво прави сега? Опитва се да се позиционира в общественото пространство за нови изяви, или упражнява умението си да облича постулати и коментира факти така, че да звучат приемливо и в порлза на всеки, който би го приел в управлението на България - в смисъл и тако - за Борисов и сие, и вако - за протестиращите срещу неговата диктатура.В същото време се прави (или пък толкова си може) да не вижда какво реално би се случило с тези пари при това калпаво и крадливо управление. ТОВА си го знаем от опит вече години наред, когато Калфин беше и министър на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
pinoccio
преди 3 години
Ако спечелите следващите избори, може и да видиш по-висок стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още