IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Големият проблем на обществото са неравенствата

Най-важни са образованието и заетостта в контекста на левите политики и младите хора, смята социалният министър

15:18 | 30.05.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Калфин: Големият проблем на обществото са неравенствата

Образованието и заетостта в контекста на левите политики и младите хора са най-важни. Но образованието и заетостта са само един от инструментите за постигане на нещо, те не могат да бъдат самоцел. Големият проблем е свързан с неравенствата в обществото. 

Това заяви Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, по време на Националната младежка дискусия "Младите и лявото в България и Европа", организирана от Младежката организация на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Като един от основните проблеми Калфин посочи липсата на достъп до образование на ромските деца. По думите му има много места в България, които даже не са обозначени на картата и са извън градските регулации, но където живеят стотици и хиляди роми, повечето от чиито деца не ходят на училище по разнообразни причини.

Като конкретен пример социалният министър е посочил с. Гърмен, където към настоящия момент и малцината, които ходят на училище, не го правят заради страх. А препоръката на училищния директор била – по-добре ромските деца да не влизат в клас заради опасност от саморазправа.

"Това напрежение, което се появи, се е пренесло и върху децата. Да, това е етнически конфликт. Само че означава ли това, че трябва да сложим табелката на етническите конфликти навсякъде? Между хората там (в Гърмен – бел. ред.) сигурно има хора, които са смислени, които си гледат децата и се опитват да оцеляват, както голямата част от българите. Сигурно всички познават роми, които са образовани, искат да учат или работят. Къде са причините в това нещо? За мен думата е една - бедността и на едните, и на другите", коментира Ивайло Калфин.

"Процентът на трайно безработните в България е най-висок в целия Европейски съюз и се увеличава. Половината от тези хора са от българския етнос. И причината е липсата на мотивация и за образование, и за работа и от това произлиза едно нещо – гето", отбеляза още социалният министър. "Когато говорим за промени в политиката в България, те трябва да бъдат свързани с образованието и заетостта, а и бедността".   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
... и с магистралите го имаме същия проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Бай Иван-3
преди 8 години
Пазарът на труда в България е изкривен защото цената на труда се подбива от работещите пенсионери. Те са склонни да работят за по ниско трудово възнаграждение, защото получават и пенсия. Трябва да се ограничи получаването на пенсия от работещи за да могат младите българи да работят и то за по-високо възнаграждение. Има възможност да се компенсира работата на имащи правото на пенсия чрез драстично увеличение на пенсиите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Работник в България прави 20 210 долара БВП, работник в Румъния прави БВП 11 584 долара.Минималната заплата в България е 180 евро, а в Румъния над 217 евро.България има коефициент на безработица 10,4%, Румъния 6,5%.Ако румънците имаха като нашето БВП на зает, минималната заплата щеше да им е 380 евро.Не само че не правим по-добра икономика от Румъния, но те по всички показатели са пред нас, освен по експлоатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Българският БВП е 60 пъти по-малък от този на Германия, а го правим с 15 пъти по малко работници, тоест работник тук произвежда само 4 пъти по-малко от работник в Германия. 8,5 евро е минималното заплащане в Германия, разделено на 4, е това което трябва да е в България. Значи на час тук трябва да е минимум 4,25 лева, на седица 170 лева, 52 седмици по 170 разделено на 12, е месечно възнаграждение минимум - 736 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Проблема на обществото са ***, дето не се интегрират в него. От една страна ***, от друга - политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
kefala
преди 8 години
Още по-голям проблем са равенствата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
На тия дето мажете минуси, пък да им кажа :Е заради такива защитници на правата на "човека"сме на тоя хал...развъдихте сганта дето ще ви изяде един ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
doba
преди 8 години
'липсата на достъп до образование на ромските деца''малцината, които ходят на училище, не го правят заради страх''има хора, които са смислени, които си гледат децата и се опитват да оцеляват, както голямата част от българите';)Калфин, Калфин, защо не си остана в Брюксел?..ПП'Големият проблем на обществото са неравенствата'Неравенствата при *** са много по-големи.От едната страна са бароните, раждани в балдахин, каращи модерни коли и погребвани в мавзолеи, от другата са тези в гетата.Но да се казва от министър, че за някои хора в БГ няма достъп до образование е абсолютна глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Абе как преди 40 години имаше достъп а и беше задължително всички *** да учат (поне до 7 клас),a след това да бачкат. И бяха наистина малцинство...А сега са модерни времена ! Берете им гайлето сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
Това което е правилно но не става с желание, става на сила. Хайде стига с тази измислена "демокрация". Работа за всеки срещу минималната заплата. Пари на готово без задължения развращават поколения напред. Това е проблем за повечето държави. Политиците си купуват спокойствие и комфорт с чужди средства. които са вредни за цялото общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още