IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Исканията за повече пари за майките струват милиарди

Социалният министър е привърженик на по-големи отстъпки в данъците на работещи родители и на безплатни детски градини

14:45 | 10.12.15 г. 13
<p>
	<em>Майки на протест в Благоевград. Снимка: БТА</em></p>

Майки на протест в Благоевград. Снимка: БТА

Министърът на социалната политика Ивайло Калфин попари исканията на родители за увеличение на детските добавки, за отпадане на подоходния критерий при определянето им и повишаване обезщетението за отглеждане на дете през втората година.

„Исканията на майките са за няколко милиарда лева, това е сума, която надали може да се осигури отнякъде“, коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод на днешния протест на майките, съобщава БТА.

„Грубо е да кажеш на една майка, че няма повече, но това са възможностите на бюджета“, отбеляза Калфин.

„Ако искаме повече, трябва или да имаме по-голям бюджет с по-големи данъци, или той да се разпределя по друг начин, което означава да се вземе отнякъде и да се сложи на друго място“, допълни той.

По думите му в бюджета на държавното осигуряване е намерен добър баланс, тъй като средствата за социални разходи се увеличават за следващата година. „Малко са, ако се гледа на човек, но като обща сума не са малко, повече са и семействата, които ги получават, заради промяната в тавана“, отбеляза той.

Калфин напомни, че от 2015 г. за първи път всички родители ще имат допълнителни средства за отглеждане на деца, защото работещите получават намаление на годишната данъчна основа от по 200 лева на дете.

Ако разполага с повече средства в бюджета за социални дейности Калфин би ги насочил към децата с тежки увреждания и техните родители. „Там има една несправедливост, когато това дете навърши 18 години, пада значително доходът на семейството, а детето не става по-добре физически. Там трябва да търсим повече решения“, посочи социалният министър.

Запитан какво ще обещае на майките за идната година, Калфин каза, че по темата може да се мечтае. „Аз съм привърженик за по-големи отстъпки в данъците на работещи родители и на безплатните детски градини, това са области, в които ще има голям ефект", коментира той с уговорката, че това са пожелания, а не обещания.

Днес Ивайло Калфин представи изданието "Наръчник на бъдещия пенсионер". "Това не е книга за съвети, а наръчник с въпроси и отговори", подчерта министърът, цитиран от агенция Фокус. "Министерството няма да има приходи от наръчника", заяви Калфин и уточни, че цената на книгата няма да е повече от 4 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Грубо е да кажеш на една майка, че няма повече, но това са възможностите на бюджета, отбеляза Калфин."===Не се притеснявай Калфин. Те са свикнали. Прекрасно разбират защо са такива възможностите на бюджета за тях. И за да не ви карат да се чувствате неудобно, все повече от тях ще предпочитат раждането на чужди граждани/ще раждат в по цивилизовани държави, тези на господарите ви/, над които няма да имате власт и които ще ползват други бюджети. А когато пораснат ще поглеждат към отрочетата ви с презрение. А те отрочетата ви по ващ почин ще продължават с *** истории. Нищо няма да се е променило тук до тогава.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Мдаа милиарди я! Ако ги дадат ще остане по малко за крадене. Кофти работа. А Станишев си тръгна "по доволен и по богат" . Може ли той да може а те не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Наскоро имаше статия, че вече не се стремим към положителен, а към нулев прираст, в тоя ред на мисли, нека след 2-ро дете детските са минимални, а за четвърто - нулеви. Ако имаш дете в дом - за следващо да не се полагат детски, а за второ дете в дом - принудителна интервенция. Така ще има някакви пари от тия с по 4-5+ деца, които раждат, защото имали време докато заври кафето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Въпрос на гледна точка.Аз визирам по-скоро манталитета на хората, отколкото моментната работоспособност. Който не може да си позволи сам да осигури някакъв житейски минимум на децата си защо трябва безконтролно да прави деца и да реве на държавата да му ги осигурява. Света много се промени, ситуацията достатъчно се скапа за да се продължават социалните безумия за безотговорни търтеи, крадци и проста.ци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Setver
преди 8 години
Няма никаква логика в идеята ти. Ако родителите на децата са работещи, то тогава държавата ни не трябва да дава помощи за техните деца, защото няма нужда от такива помощи. Ако родителите обаче са безработни, то помощи трябва задължително да се дават за да може да се осигурят нужните условия за отглеждане на децата. Това е логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Повече пари за деца с работещи и образовани родители - да. Повече пари за развъждане на необразовани и неработещи маймуни - в никакъв случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Miraka
преди 8 години
Айде стига вече социални политики. Личното ми мнение е, че не трябва да се дават надбавки за деца - така ще се реши и проблема с маймуните в гетата. Точно ц*и*г*а*н*с*к*о поведение е да правиш деца и да чакаш държавата да ти дава пари да ги гледаш. Ако толкова пък искат надбавки като в чужбина (където плашат, че щели да емигрират), да направим и майчинството като в чужбина - по 6 месеца вместо 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
goranovv
преди 8 години
Какви деца?Държавата няма нужда от деца,а още по-малко българчета.Трябва да се осигурят по 20 заплати за търтеите в МВР.Да си вдигат баснословните заплати в съдебната система.Естествено,за да са независими.Да не плащат данъци.Все пак,държавата майка ще им ги поеме.Няма проблем.Нали ще дойдат пак избори,трябва да има сигурен електорат.Никакви реформи.Какъв е проблема.До две-три години ще фалираме държавата.И пак отначало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 14
Perun
преди 8 години
Майките много искат, те ще обърнат бюджета с техните си искания за пари. Заради тях се теглят милиарди нови заеми, само и само да им се задоволяват прищевките, а в момента не разполагаме с големи възможности, защото сме във времена на преход и реформи. Трябва всички да сме по-търпеливи и да намалим исканията си сега, защото не е сега момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
КалъФФФа КалФФФин най-добрия калъФФФ:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още