IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не бих си позволил да ползваме пенсионната реформа за политически сделки

Вицепремиерът очаква парламентът да приеме промените в КСО преди лятната ваканция

11:31 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Не бих си позволил да ползваме пенсионната реформа за политически сделки

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви пред БНР, че не би искал темата за пенсионната реформа да се ползва като политическа разменна монета. Той изрази очакване парламентът да приеме промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които дават различните параметри на пенсионната система, преди лятната ваканция.

Калфин припомни, че до сряда вечерта изтича срокът за предложения за второ четене, и изрази задоволство, че парламентът не подкрепи предложението на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за удължаване на срока, за да се премести целият пакет през есента.

„Няма смисъл от допълнително време за предложения. Това са теми, обсъждани от месеци, и то много активно. Не бих искал и да се използва темата за пенсионната реформа за някаква политическа разменна монета. Достатъчно е работено по нея, има консенсус - работодатели, синдикати, представители на широки кръгове от обществото са я подкрепили, мина с добър резултат на първо четене в парламента. Не бих си позволил да я използваме за някакви политически сделки“, заяви той.

По думите му „избори има всяка година, ако действително почнем да отлагаме важни теми за след изборите, ще стане като досега, просто нищо няма да се случва“.

Калфин очерта и реалистичната според него програма относно пенсионната реформа.

„До лятната сесия парламентът да приеме промените в Кодекса за социалното осигуряване, които дават различните параметри на пенсионната система. Есента ще започнем, вече има и предложения, текстове, свързани с регулирането на частните пенсионни дружества. До към края на годината, също есента ще гледаме да имаме и някакъв вариант, свързан с регулацията на инвалидните пенсии“, обобщи той.

Относно силния ръст на инвалидните пенсии в страната вицепремиерът отбеляза, че е факт е, че като процент в България инвалидите не са повече отколкото в европейските страни, но много бързо нарастват.

„Очевидно хората търсят допълнително доходи, когато не им стигат другите. Аз не бих ги обвинил, че търсят допълнителни доходи, но системата трябва да се затегне и тези средства да отиват към хората, които имат действително най-тежката нужда“, заяви той.

На въпрос какво ще се случи, ако всички българи, които сега работят в Гърция, се върнат, Калфин отговори: „Безработицата ще се увеличи значително, но засега няма индикации, че тези хора са готови да се върнат. Някои от тях от доста години са там и са част от гръцката социална система.“ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още