Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Калфин: Не можем да развиваме икономика, основана на ниско заплащане

Производителността на труда и конкурентоспособността трябва да растат и чрез инвестиции в производството, смята вицепремиерът

България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане. То е в пъти по-ниско от сравними с България икономики. Производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии. Това заяви в интервю за БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Защо един българин произвежда три пъти по-малко от един среден европеец? Не защото е по-мързелив, или по-глупав, а защото не са създадени достатъчно инвестиции. Инвестицията трябва да бъде в друга посока - в техника, оборудване, енергоспестяване, а не фирмите да са конкурентни от евтин труд. Винаги ще се намери държава по света, където по-евтино ще се заплаща трудът“, каза Калфин.

Още по темата

По думите му в момента 11 процента от заетите работят на минимална работна заплата. Жените в България получават средно за страната 13,4 процента по-ниски заплати и 40 процента по-ниски пенсии от мъжете. В същото време у нас жените работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече по отношение на грижа за деца, посочи вицепремиерът.

През есента МТСП ще внесе Закон за равните възможности, който цели да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак. Ще бъде даден шанс на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение, заяви Калфин.

Готвят се изцяло нови проекти за Закона за хората с увреждания и Закона за социално подпомагане, каза още вицепремиерът. Ще бъде приложена модерна система, като ще се подредят съществуващите над 1000 социални услуги. Така всеки ще бъде наясно до каква от тях има достъп съобразно нуждите си, посочи Калфин.

Предстои цялостна промяна на реда за отпускане на инвалидните пенсии, съобщи още министърът. Ще бъде увеличена индивидуалната грижа за хората с увреждания. Вицепремиерът обеща да бъдат затворени кранчетата, през които изтича ресурс от инвалидните пенсии.

"От есента у нас започват пилотни проекти за дуално обучение .В Габрово и Старозагорско ще се реализира швейцарски проект. В Германската търговско-икономическа камара даже са назначили човек, който да е координатор по това обучение. Много германски фирми, които работят в България са готови веднага да започнат. За да преминем от пилотната в нормална фаза на дуалното обучение обаче, би трябвало да бъдат приети и някои законодателни решения. В момента законите, свързани с труда, са променени", каза още Калфин. 

„Аз съм горещ привърженик на дуалното обучение, защото в голяма степен то гарантира последваща заетост. Съчетаването на работа с учене от 16-годишна възраст показва във всички страни, че на 18-19 г. младите хора излизат от училище с професия и самочувствие, а не с диплома, от която няма ефект“, посочи министърът. Някои ме обвиниха, че едва ли не дуалното обучение е експлоатация на детски труд. Очаквам скептиците да намалеят, когато започне реализацията му", допълни той.

Промени, свързани с частните пенсионни фондове ще бъдат обсъдени подробно през есента. Те ще се базират на пространно предложение на Комисията за финансов надзор и касаят предоставяне на по-голяма възможност за инвестиции на фондовете, повече прозрачност в работата им, поставяне на ограничения за инвестиране в свързани лица и др.

"Ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката да отива там," посочи Калфин.

„Парламентът вече прие да бъдат намалени таксите, които се взимат от хората, беше решен и механизмът за свободен избор и прехвърляне между НОИ и частни фондове и в двете посоки. Така че след новите промени фондовете ще са въоръжени максимално и трябва да са активни, за да убеждават хората част от осигуровката им да отива там“, посочи още вицепремиерът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (34)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
34
преди 5 години
Няма профилна снимка
Отн.: България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане.Както и на ниска и тотално неподходяща квалификация на лица от скритата безработица, между-впрочем.Отн.: Производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии.... а защо не с подобряване на оперативната ефективност: повече за същото; същото за по-малко и много повече за повечеи това нещо едва ли ще се постигне само с повече заплащане, а по скоро с железобетонна корелация между оперативна ефективност и разходи за труд ... и текущи инвестиции за актуализация на знания, умения и квалификация.
0
 
0
 
33
Chick-Chirick до: Mavi Goz
преди 6 години
Няма профилна снимка
"Иска се от държавата да прави неща, за които й трябват много повече пари, отколкото тя може да събере от данъци!" - Е чак пък да се иска от държавата... Те политиците ги обещават за да управляват, но не казват как ще ги финансират. И преди всичко не казват какво и кой губи най-много от една такава измислена социална система, каквато е и в главата на Калфин. Бившият вече шеф на Агенцията по заетостта, Ангелов, им каза, че с парите които дават на кметовете за чистачи на улици за 3 месеца от безработен, работещ не става, но Калфин го махна и дори не каза защо. Хей така коледно да не се усети никой... *** държава, там е драмата!
0
 
0
 
32
преди 6 години
Няма профилна снимка
[b][url=http://***.sntwatch.com/]swiss replic<strong><a href="http://***.sntwatch.com/">swiss replica watches aaa+</a></strong><br><strong><a href="http://***.sntwatch.com/">swiss replica watches</a></strong><br>
0
 
0
 
31
преди 6 години
Няма профилна снимка
<ul><li><strong><a href="http://***.sntwatch.com/">high quality swiss replica watches</a></strong></li><li><strong><a href="http://***.sntwatch.com/">watches</a></strong></li><li><strong><a href="http://***.sntwatch.com/">swiss Mechanical movement replica watches</a></strong></li></ul><br><title>watches</title><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /><meta name="keywords" content="Magento, Varien, E-commerce" /><meta name="description" content="" /><meta http-equiv="imagetoolbar" content="no" /><link rel="canonical" href="http://***.sntwatch.com/audemarspiguet-watches-c-6.html" /><link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://***.sntwatch.com/includes/templates/polo/css/style_imagehover.css" /><link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://***.sntwatch.com/includes/templates/polo/css/stylesheet.css" /><link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://***.sntwatch.com/includes/templates/polo/css/stylesheet_css_buttons.css" /><link rel="stylesheet" type="text/css" media="print" href="http://***.sntwatch.com/includes/templates/polo/css/print_stylesheet.css" /><style>#sddm{margin: 0 ***;padding: 0;z-index: 30;background-color:#F4F4F4;width: 80px;height:23px;float: right; margin-right: 70px;}#sddm li{margin: 0;padding: 0;list-style: none;float: left;font: bold 12px arial}#sddm li a{display: block;margin: 0 1px 0 0;padding: 4px 10px;width: 60px;background: #f8eaf0;color: #F6F5c6;text-align: center;text-decoration: none}#sddm li a:hover{background: #49A3FF}#sddm div{position: absolute;visibility: hidden;margin: 0;padding: 0;background: #EAEBD8;border: 1px solid #5970B2}#sddm div a{position: relative;display: block;margin: 0;padding: 5px 10px;width: ***;white-space: nowrap;text-align: left;text-decoration: none;background: #EAEBD8;color: #2875DE;font: 12px arial}#sddm div a:hover{background: #49A3FF;color: #FFF}</style></head><ul id="sddm"><li><a href="http://***.sntwatch.com/" onmouseover="mopen('m1')" onmouseout="mclosetime()">Language</a><div id="m1" onmouseover="mcancelclosetime()" onmouseout="mclosetime()"><a href="http://***.sntwatch.com/de/"><img src="http://***.sntwatch.com/langimg/gericon.gif" alt="Deutsch" title=" Deutsch " height="15" width="24">Deutsch</a><a href="http://***.sntwatch.com/fr/"><img src="http://***.sntwatch.com/langimg/fricon.gif" alt="Fran
0
 
0
 
30
преди 6 години
Няма профилна снимка
Само да попитам - надпреварата за обезценка на валутите, с цел защита на експорта, намаляване на реалните доходи ли е ; Защо днес го направи Китай ? ФЕД печата от трийсет години ? ЕЦБ от 10 години ? ШЦБ от три години ? Замисля ли се някой какво означава фактът, че нов Айфон струва хилядарка, нов Мерцедес струва сто хиляди, но след една година цената и на двете е паднала наполовина ?! Балони, балони ... Калфин и другите като него искат и ние да полетим на крилете на топлия въздух ; До спирка "Атина" !

Още от Икономика и политика
Стефан Янев освободи от длъжност трима зам.-министри