IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин не приема държавни служители да плащат осигуровките си

Вицепремиерът не одобрява предложението на здравния министър служителите с възнаграждения в размер на две минимални заплати, да поемат вноските си

15:57 | 24.06.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Социалният министър Ивайло Калфин не е склонен да се съгласи с идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов държавните служители да плащат сами осигуровките си.

"Хубаво е да поговорим с министър Москов, преди да предлага подобно нещо. Не съм склонен, тъй като всички държавни служители са осигурени и на сто процента им се плащат осигуровките. Това се е случило преди време за сметка на намаляване на заплатите", заяви Калфин пред журналисти след участието си в международния форум "Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството".

Вчера Петър Москов съобщи, че има идея да предложи всички държавни служители, които получават възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, да си поемат вноските.

Ако се въвежда ангажимент за плащане на вноски от държавните служители, това трябва да мине през обсъждане със социалните партньори. Но сега те са осигурени на 100% и дали ще мине през заплатата им, или отделно, не е толкова важно, коментира вицепремиерът.

Принципът, който се предлага, не е добър, категоричен е Калфин.

Бих поговорил с Москов, защото може би има аргументи, които не съм видял, така че не отхвърлям, но не виждам логика част от публичните служители да бъдат на различен режим. Ако обратно се върнат вноските през заплатите, ефективността ще е много по-ниска, категоричен е Калфин.

Относно идеята на КНСБ с отпадането на графиците за отпуските, което беше прието от Народното събрание, да отпадне и давността за ползването им, Калфин посочи, че всеки работодател е длъжен да поеме отговорност и да следи да няма натрупване на свободни дни.

Когато се въведе тази давност, логиката беше, че много държавни служители не са ползвали отпуска си и трябва да им се изплащат големи суми. Калфин смята, че работодателят може да контролира това и при отпадане на графиците за отпуските. По думите му това е положително, да има отговорност от работодателя колко отпуск се натрупва.

Социалното министерство и Международната организация на труда ще работят съвместно в четири сфери, каза още Калфин. Това са продължението на пенсионната реформа, механизмите за формиране на минимална работна заплата, мерките за изсветляване на икономиката и трудовото правосъдие и право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 3
balkando
преди 8 години
Дебатът за осигуровките на държавните служители, здравни и пенсионни, се свежда до бюджетните субсидии за здраве и пенсии. Държавата така или иначе внася такива субсидии всяка година и в бюджета за здраве, и в бюджета за пенсии. В случай че субсидиите останат и служителите си поемат осигуровките, значи всъщност Москов просто иска увеличаване на субсидиите.При персонално поето от всеки служител осигуряване, държавата в ролята на работодател ще трябва да внася само определения процент от страна на работодателя и всеки лев отгоре в бюджетите на НЗОК и НОИ ще трябва да се отчита примерно като заем към НЗОК и НОИ !? Иначе няма никаква логика това да се прави, защото привежданите като субсидии суми така или иначе са доста по-големи от осигуровките на държавните служители върху реални заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Калфин е прав, че заплатите на редовите държавни служители (не говоря за висши чиновници и депутатите) са замразени от 2008г., а дебата за това дали да им се повишат заплатите и сами да си плащат осигуровките или държавата чрез бюджета да продължи да ги плаща е от 2010г., но явно няма да се реши поради тотална липса на средства. За забравилите давам линк http://***.btv.bg/article/513098614-Nyama_da_vdigat_zdravnata_vnoska.htmlhttp://***.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=15621
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
suniverse
преди 8 години
Защото така и така държавата ще плати осигуровките на държавните служители реално. При сегашната схема дохода, върху който се осигуряват е по-нисък и ще получават по-ниски обезщетения. Така че на държавния бюджет му е по-изгодно държавните служители "да не плащат сами осигуровките си"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
system_foult
преди 8 години
Съвсем им изгубих края на Калфин и "нещото"АБВ.Комунисти ли са социалисти ли са капиталисти ли са робовладелци ли са или нито риба нито рак.Драпаха за висока пенсионна възраст после подкрепиха заема поскъпването на тока и там схемата със съдия изпълнителите.И Рейгън изглежда като комсолец пред тях.Сега йок не трябвало държавните да внасят...Струва ми се че тотално не са наясно кой всъщност представляват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
В държавата единствено държавните служители и *** са сигурни гласоподаватели на 100% затова и се ползват с привилегията.А хората на свободни професии с до 420лв. доход и хората на минимална работна заплата какво да плащат изобщо.Техните заплати не стигат до две минимални така, че Чиракин опрости и техните вноски като си такъв лъв математик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
крас
преди 8 години
МИЛИТЕ ТЕЖИВИ ДА ГИ ОРЕВЕШБЕЗРАБОТНИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДАПЛАЩАТ , А ТЕ НЕ!МНОГО Е СОЦИАЛЕН ТОЗИ КАЛФИН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
geletogeleto
преди 8 години
На държавните служители и *** кой ще ин плаща когато отидат в болницата? Не станаха ли много маумуните на клона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
stabwound
преди 8 години
Народа ще им дири сметка, не Калфин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още