IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Нека бизнесът даде идеи за пенсионната реформа

Обмисля се възможност за помощ за майки, които не получават майчински, заяви вицепремиерът

10:06 | 12.02.15 г.
Калфин: Нека бизнесът даде идеи за пенсионната реформа

Правилният подход към обсъждането на промените в пенсионното законодателство е не воденето на задочни спорове и отричането на всички направени предложения, а посочването от страна на работодателите на конкретни мерки, които да се дискутират.

Това заяви социалният министър Ивайло Калфин пред „Нова телевизия” в отговор на критиките от вчера на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че тристранният съвет се прескача при вземането на ключови решения в социалната и пенсионната сфера.

Калфин посочи, че депутатите са длъжни преди да разгледат дадено предложение в НС, да го внесат за разглеждане в НСТС, а това не е задължение на председателя на съвета.

"В момента има дискусия по пенсионната система, каквато никога досега не е имало с участието на работодателските организации”, заяви още министърът и покани Кирил Домусчиев да вземе участие в срещите.

Вчера Домусчиев обвини вицепремиера Ивайло Калфин, че като председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не го е свиквал и че заради това без дискусии с работодателските организации в края на декември са взети решения за частните пенсионни фондове и инкриминирането на укриването на доходи.

Реакцията на Домусчиев е закъсняла, коментира днес Калфин, като напомни, че промените за пенсионните фондове бяха внесени не от Министерския съвет, а от депутати и то още преди два месеца.

Калфин обори и тезата на Домусчиев за това, че с повишаване на осигуровките, бизнесът ще пострада.

„Увеличаването на социалните осигуровки ще бръкне в джоба и на работодателите, и на работниците. А не се прави реална реформа”, заяви Домусчиев вчера. В коментар социалният министър посочи, че има и друг тип работодатели, които застъпват точно противоположната теза – че стоките, които произвеждат са български и българите трябва да повишат минималните си доходи, за да купуват българските стоки и да се разширява вътрешният пазар.

„В този случай Домусчиев няма нито един аргумент, с който да каже къде не съм спазил задълженията си, отказал съм среща, не съм дал информация”, бе коментарът на Ивайло Калфин.

Той отново подчерта, че мерките по промяна на пенсионната сисетма имат за цел тя да стане по-самостоятелна и с по-малка поддръжка от данъците.

Относно предложените промени в закона за семейните помощи Калфин повтори, че парите в натура ще се дават на непълнолетните майки, а техните родители нямат основание да получават повече детски надбавки. "При условие, че младата непълнолетна майка се върне на училище, тя ще получава годишна сума за всяка завършена учебна година”, обясни министърът.

Предвижда се и да се увеличи сумата за трето дете, а за четвърто сумата да намалее, за да се стимулира тридетният модел. Обмисля се и възможност за помощ за майки, които не получават майчински.

На въпрос ще има ли пари за великденски добавки Калфин каза, че такива пари не са предвидени в бюджета и зависят от неговото изпълнение. По негово мнение би трябвало да се помогне на хората с най-ниски доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още