IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Новият председател на ЕК трябва да има опит в изпълнителната власт

Не съм сигурен, че България ще успее добре да защити своите интереси, твърди бившият външен министър

10:28 | 21.06.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За председател на Европейската комисия (ЕК) трябва да се търсят хора с опит в изпълнителната власт в своите държави. Това коментира в ефира на БНТ бившият външен министър Ивайло Калфин.

Според него е нормално на този етап лидерите на Европейския съюз (ЕС) да не постигнат консенсус за това кой да заеме високите постове в европейските институции. Той добави, че минимум 21 от 28-те страни членки трябва да подкрепят новия председател и при този избор всяка една държава има своята тежест.

„Сега наближава най-интересната част от преговорите. Дори започвам да смятам, че все повече от водещите кандидати няма да спечелят този пост. Не бих подценил нито един вариант, колкото и странен да е той“, каза Калфин и допълни, че за съжаление България не винаги успява да защити своите интереси.

Всички важни постове в предишния мандат са били заети от представители на Европейската народна партия (ЕНП) без тя да има такова голямо представителство, така че е очаквано сега тя да загуби тези си позиции, обясни още бившият министър.

Той е на мнение, че кандидатът на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер не е най-подходящият, защото е твърде „партиен“ и няма опит в изпълнителната власт.

Ивайло Калфин обясни още че, ако Борис Джонсън стане председател на консервативната партия във Великобритания и, съответно, премиер, може да се очакват „ръбести камъни“ при преговорите за Brexit.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Какво значи "ръбести камъни"? Това, че може и да не плати 50 000 000 000(паунда ли, евро ли беше?), ръбест камък ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Хе хе, бесепарите се хванахте за гушите. Давайте, попилейте и малкото подкрепа която ви е останала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Кога възникна у вас това прозрения, другарю Калфин? Защото, когато Станишеф оглави партия и правителство, нямаше и един работен ден практика в изпълнителната власт, но това не ви пречеше? Доблре, че си ясен отвсякъде за подбудите си да разсъждваш и медиите щедро ни запознават си "великите" ви твърдения. Че даже ни светвате какво ще има при Борис джонсън (не стоя зад него) - ръбести камъни, а нямаше ли и в управлението, в което участвахте? Аман от посредствени хора, които се правят на политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още