IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Пенсионната възраст трябва да бъде увеличена в дългосрочен план

Осигуровките също ще нарастват, заяви социалният министър

10:45 | 13.11.14 г. 6
Калфин: Пенсионната възраст трябва да бъде увеличена в дългосрочен план

Възрастта за пенсиониране трябва да бъде увеличавана в дългосрочен план. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия, като уточни, че през следващата година с максимално съгласие трябва да се уточни как ще продължи пенсионната реформа.

За него пенсионната реформа означава всички параметри да се уточнят, а не да се променят едни за сметка на други. Той изтъкна, че правилен ход е пенсионната възраст да бъде съобразена с продължителността на живота.

„Моето виждане е, че възрастта ще бъде съобразена с демографските параметри в страната – продължителност на живота, социално състояние и други“, каза Калфин.

Относно предложенията за отлагане на реформата за ранното пенсиониране Калфин коментира, че ако искаме да се изтегли по-рано пенсионирането, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България.

Калфин е убеден, че трябва да се увеличат доходите, за да се оживи икономиката, но допълни, че за това предстоят разговори, защото все още не е започнала работата по бюджета за 2015 г. „Много е закъсала една държава, в която доходите зависят само от социалната система. Доходите зависят само от икономиката, а социалното министерство се занимава с хората, на които не им достигат средства“, категорично заяви министърът.

Осигуровките също трябва да се увеличат в дългосрочен план, тъй като през последните години постоянно намаляват, посочи той. За последните 15 години 22 милиарда лева вместо в социалната система са отишли в икономиката, мотивира се министърът.

За коледните надбавки за пенсионерите в момента се водят разговори с НОИ, каза още социалният министър. „Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден”, заяви социалният министър, без да се ангажира с прогнози дали това би станало. Той обясни, че проблемът е, че имаме дефлация, тоест икономиката е в изключително тежка ситуация и в момента всички усилия са насочени да се разплатят системите до края на годината.

Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева.

Във връзка с предложението на бившия служебен социален министър Йордан Христосков минималната работна заплата да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно. Но е категоричен, че доходите трябва да растат.

Вицепремиерът смята, че трябва да се даде тласък на почасовата работа и заплащане. Работодателите трябва да могат да наемат почасово служители като за целта в законодателството се предвиди и минимална почасова заплата. Тя според него трябва да е 4 лв., което е два пъти повече от сумата, която би се получила, ако настоящата минимална заплата се раздели по часове. Калфин напомни, че тази идея е от предизборната програма на АБВ.

"Периодът на майчинство е добър в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър”, обясни Ивайло Калфин.

"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”, поясни още Ивайло Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 9 години
рИформата продължава. 123 години, 4 месеца, 2 седмици и 3 дни възраст е добра за пенсиониране на плебеите. министрите се пенсонират след изтичане на мандата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Възрастта за пенсиониране не би ли трябвало да е функция на продължителността на живота, респ. % от осигурителния стаж.На какво основание се вдига възрастта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
TinaYoung
преди 9 години
tyler tx dental implants
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
GregoryWargo620
преди 9 години
brochure printing calgary
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
"Калфин е убеден, че трябва да се увеличат доходите, за да се оживи икономиката, ...." КАК не сме се сЕтили по-рано !!Гениално изказване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 3
Императорът
преди 9 години
Крайно време е социалното министерство да бъде прекръстено на Министерство за отглеждане и развъждане на ***, защото на практика то се занимава само с това.Изказването на тоя комунистически наглец само потвърждава мнението ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още