IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин подаде оставка като лидер на социалистите ни в ЕП

Той вижда несъвместимост между ръководството и идеите си

14:23 | 13.01.14 г. 4
Калфин подаде оставка като лидер на социалистите ни в ЕП

Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, съобщиха от кабинета на евродепутата.

По-рано днес Нидал Алгафари обяви, че най-вероятно движението на президента в периода 2002-2012 година Георги Първанов „АБВ“ ще излезе със собствена листа за евроизборите. Алгафари обясни, че тя най-вероятно ще бъде оглавена от евродепутата Ивайло Калфин.

„Аз съм изправен пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си имам ясен и дългосрочен отговор на този избор. Той е в полза на идеите“, пише Калфин в писмото си до лидера на левицата Сергей Станишев. Двамата са в нескрит вътрешен конфликт от известно време, а от месеци се носи слух, че Калфин няма да бъде поставен на избираемо място в листата на левицата на предстоящия евровот през май.

"За мен компромисите в коалиционната политика и кадровите решения на БСП са стигнали до границата на приемливото. Очевидно публично изразяваните ми аргументи за прозрачност, коалиционно споразумение, прозрачно упражняване на властта, принципно отношение към партия "Атака" и недопускане Изборният кодекс да се приема непосредствено преди избори, не са срещнали разбиране и дори не са довели до дискусия в БСП. Липсата на ясни позиции и аргументи по тези и подобни въпроси според мен не водят до повишаване на подкрепата за управлението и популярността на левицата. Поради тези причини не мисля, че мога да бъда ефективен ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП", коментира Калфин. Той неведнъж е правил остри коментари за правителството.

В края на писмото, с което обявява, че се оттегля като лидер на българските социалисти в Европейския парламент, Калфин уверява, че ще продължи да работи "за тези, които са ме избрали, за тези, чиито ръце съм стиснал. Аз съм убеден социалдемократ и ще направя всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС, допълва Калфин.

Той остава член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

За петте години в Европейския парламент Калфин е бил основен докладчик по 16 законодателни акта, работил е и е давал предложения по над сто. Разговарял е с над 10 000 избиратели.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Повече за реакциите след оставката, вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Със или без достойнство в промитите им мозъци има само 1 единствена партия (БСП), без която нямало да има България и затова задължително си гласуват за нея.Пак повтарям - те на са просто партия а вид етнос, но най-голямото зло за България в момента е Доган и неговите кукли на конци. Как досега не се намери някой да ни отърве завинаги от този ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Натрий
преди 10 години
Свестните хора в и около БСП не е нужно да са известни и публични лица. Просто хора с достойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Оттеглят си го ама друг път.Не бързай да констатираш.Тоя театър сме го гледали няколко пъти досега но все още БСП си е единна а дясното все разцепено, корумпирано и провалено.Социалистите са етнос. Социализма е диагноза. Може да се мразят но гласуват само за тях си и продължават да управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Натрий
преди 10 години
Свестните хора в и около БСП взеха да си оттеглят доверието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още