IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин подкрепя криминализирането на укриването на осигуровки

Щом законът наказва хората, които не плащат данъци, няма причина да не се наказват и тези, които не внасят осигуровки, смята социалният министър

16:33 | 09.12.14 г. 5
Калфин подкрепя криминализирането на укриването на осигуровки

Социалният министър Ивайло Калфин подкрепя предложението на КНСБ умишленото укриване на осигурителни вноски да се криминализира. Това стана ясно по време на пресконференция в социалното министерство днес.

Като мотив вицепремиерът посочи, че щом в момента по закон се наказват хората, които не плащат данъци, няма причина да не се наказват и тези, които не внасят осигуровки.

От КНСБ отдавна настояват за криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски. От вчера лидерът на синдиката Пламен Димитров провежда срещи с всички парламентарни групи в Народното събрание преди приемането на бюджета за догодина, за да лобира за пакет от мерки, които биха увеличили приходите в бюджета. Сред тях е и криминализирането на осигуровките.

По думите на Димитров ГЕРБ имат намерение да подкрепят криминализиране на укриването и неплащането на вноски. Лидерът на КНСБ твърди, че и премиерът Бойко Борисов е дал съгласието си.

Работодателите обаче винаги са били против, защото според тях трябва да бъдат наказвани и служителите, които са се съгласили да бъдат осигурявани на суми, които са по-ниски от реално получаваните.

Според социалния министър обаче работникът не може да носи вина за това, че работодателят укрива осигуровки.

По темата кога и държавните служители ще започнат сами да си внасят осигуровките, които са за сметка на осигуреното лице, Калфин каза, че за целта трябва да се намери първо вариант, така че да не им се намали нетно доходът. А това може да стане само чрез увеличение на бюджета за фонд работна заплата за държавните служители, каза той. Но напомни, че Бюджет 2015 залага 10-процентно съкращение на разходите в администрацията за заплати, което отлага въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Само така!Мор, мор мор за фашиста и фашизма, не само с данъци и осигъровки, глоби съд, народен съд и затвор, но и с бесило и олово... Има една поговорка, който търси намира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
А какво става със самоосигуряващите се? Те нямат "работодатели", сами са длъжни да си внасят осигуровките. И те ли ще станат абсолютни престъпници?Нали в Конституцията пише, че осигуряването е право, а не задължение? Или няма проблем да напишем закон, според който правата са задължения? Това двойноплюсдобре ли ще е?Тройноплюсдобре ли ще бъде, ако превърнат и други права в задължения?Имаш право на здравеопазване -> длъжен си да си пазиш здравето (иначе - плащаш глоба или лежиш в затвора). Имаш право на адвокат -> длъжен си да ползваш адвокат (държавата нали трябва да събере ДДС от адвокатските хонорари).Имаш право да се сдружаваш -> длъжен си да се сдружаваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Юристи не гледат ли тия текстове - преди тъпите ни министри да се излагат публично?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Комунистът си е комунист и в червата. Това се отнася и за калфин и за пламен димитров.Как ще докажеш, че укриването е умишлено?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Ironhorse
преди 9 години
Уфффф, и сега укриването на данъци и осигуровки е престъпление по НК.Има разлика между укриване и неплащане.Неплащането е административно нарушение, за което се налага глоба за физически лица или санкция за юридическите.Ако се криминализира неплащането, то тогава първо в затвора трябва да влязат директорите на всички държавни фирми, заедно с целия министерски съвет, защото държавата е най-некоректният платец.КНСБ иска да се криминализира неплащането, което си е чиста проба правен вандализъм и България ще бъде осъждана в Страсбург за Бог да прости.Трябва да се разбие монопола на НЗОК и НОИ, но тогава мафиотите от синдикатите няма да могат да крадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още