IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Правителството има проблем с комуникацията

Начинът на прокарване на промените в Изборния кодекс преля чашата на търпението ни, коментира зам.-председателят на АБВ

21:21 | 16.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ивайло Калфин. <em>Снимка: Архив, БТА</em></p>

Ивайло Калфин. Снимка: Архив, БТА

Правителството има проблем с комуникацията, а начинът на прокарване на промените в Изборния кодекс преля чашата на търпението ни. Това заяви заместник-председателят на ПП АБВ и вече бивш социален министър Ивайло Калфин в ефира на БНТ по повод излизането на партията от управлението.

„Още от самото начало на участието ни в управлението имаше различни становища за това. След година и половина стаж на правителството с наше участие критичните гласове в АБВ се увеличиха. Основната причина за това е изоставането в редица държавни сектори, липсата на комуникация и начинът, по който се прокарваха някои от предложенията за промени“, смята Калфин.

Той смята, че политиката на правителството в някои сектори буди доста притеснения.

„Много пъти поставяхме нашите претенции, но някак си се губеше комуникацията. Имаше проблем с комуникацията в това правителство“, оцени Калфин.

Той си подаде оставката в следствие на решение на Националния съвет на АБВ.

„Различни мнения се чуха на заседанието. Мен лично ме сърбяха ръцете да довърша някои реформи в министерството. От едната страна на везната беше желанието да се търси съгласие и България да реализира максимално консенсусни политики. От друга страна пък стояха тези проблеми, които се натрупаха за година и половина“, каза още той.

Според него обаче последната капка, която преля чашата, е бил Изборният кодекс, „в който се  направиха промени, но след като комисията към парламента предложи едни промени, които бяха гласувани на нощно заседание, и които бяха абсурдни. След това започнахме да ги предоговаряме, виждате и президентското вето. Не това е начинът да се работи в коалиция“.

Ивайло Калфин изрази становище и относно предстоящите президентски избори. По думите му на България е нужна президентска институция, различна от настоящия модел, която да не поражда конфликти и разделителни линии, както в обществото, така и в международен план.

Той коментира и разговорите за възможно обединение на леви и центристки партии около единна кандидатура.

„Много важно е партийните ръководства по какъв начин ще подходят към разговорите. Би трябвало да започнат контакти, да започнем да говорим на тази тема – президентски избори, и всеки политически формат да отиде към диалог, без предварителни условия. Правилата трябва да бъдат еднакви за всички“, посочи зам.-председателят на АБВ.

По думите му обявяването на кандидат в последния момент е нечестно спрямо избирателите, тъй като не дава възможност за кампания, противопоставяне на идеи и информиран избор на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още