IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Професионалното образование трябва да бъде престижно и добре платено

Стартира национална кампания "Учи, за да работиш"

17:06 | 22.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Инфраструктурата на дуалното обучение я има, трябва да се „отпуши“ и самият процес, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на конференцията "Дуалното обучение - пресечна точка между бизнеса и образованието".

Форумът дава начало на национална кампания в подкрепа на професионалното образование в България - "Учи, за да работиш", чиято цел е решаването на проблемите с младежката безработица и с недостига на кадри за бизнеса.

„Задачата ни е не просто да въведем професионалното образование, а то да бъде престижно и завършилите да започнат привлекателна и добре заплатена работа“, посочи Калфин, цитиран от пресцентъра на социалното министерство.

Вицепремиерът допълни, че връзката между образование и заетост е пряка - „колкото по-високо е образованието на човек, толкова по-трудно той остава без работа“. 

Той съобщи, че сред групите безработни лица преобладават хората с основно или по-ниско образование. Хората със средно образование също имат трудности да намерят трудова реализация.

„При част от младежите се наблюдава демотивация за учене и работа, защото биват издържани от доходи на роднини в чужбина, или разчитат на сезонна работа извън България“, отчете министърът. Той бе категоричен, че тази тенденция може да се промени, когато заетостта след приключване на професионалното образование бъде добре платена.

„Истината е, че всички проучвания сред младите показват възнаграждението като основен фактор за започване на работа“, допълни министърът.

Той увери, че са осигурени национални и европейски средства, с които да се помогне на работодателите да обучават безработни.

„Въвеждането на дуалното обучение е моя лична кауза“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференцията, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Той предупреди, че страната ни вече е близо до червената линия, след която заради липсата на квалифицирана работна ръка може да започнем да връщаме инвеститори. Министърът посочи, че проблемът с недостига на квалифицирани кадри е поставян като основен на множество срещи с чуждестранни инвеститори и с работодателски организации през последната година. Според него дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда.

Лукарски цитира проучване сред бизнеса от 2015 г, според което 50% от работодателите срещат трудности при набиране на персонал. Най-трудно се намират електро- и машинни инженери. Въпреки че много младежи се насочват към информационните технологии, все още при нас има хроничен недостиг и на такива специалисти, посочи той.

„Трябва да направим широка кампания за дуалното обучение сред родителите, за да могат да насочват децата си, отговаряйки на нуждите на бизнеса”, категоричен бе Лукарски.

Той подчерта, че в страни с дуална система на обучение, каквито са Швейцария, Германия и Австрия, има най-ниска младежка безработица.

В областта на дуалната система на обучение се постигна немалко от гледна точка на юридическата част, време е за резултати, за действие, каза президентът Росен Плевнелиев, който участва в конференцията, допълва БТА.

Той призова за масова национална програма, която да даде възможност на младите да намерят реализация.

„Същевременно не просто само да възродим професионалните училища, с които имаме много добра база и силно минало, но по-важното е да си дадем сметка, че дуалната система на образование не е само практики за младите. Тя е бизнесът да дойде в училищата, да направим тази връзка между бизнеса и образованието“, отбеляза президентът.

По думите му постигането на повече инвестиции у нас в машини, технологии и фабрики няма да стане без ефективно въвеждане на дуалната система на обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още