IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Унаследяването на парите за втора пенсия би трябвало да остане

Няма как някой да ги вземе, да ги сложи в обща сметка и да им изчезнат следите, категоричен е министърът на труда

12:47 | 24.04.16 г. 10
Калфин: Унаследяването на парите за втора пенсия би трябвало да остане

Унаследяването на личните партиди за втора пенсия е много важно и би трябвало да остане. Това коментира социалният министър Ивайло Калфин пред БНР по повод предложението на Министерството на финансите за промяна на Кодекса за социално осигуряване, насочено към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия.

МФ предложи в петък промени в КСО, насочено към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия. На следващия ден социалният министър коментира темата, като каза, че е запознат, че финансовото ведомство е подготвяло подобно изменение на КСО. Тогава Калфин бе категоричен, че не се премахват индивидуалните партиди и предположи, че става въпрос за общото им управление.

Днес Ивайло Калфин потвърди думите се, като каза, че ангажимент на фондовете е да изплащат пенсиите до живот.

„Те имат задължението да пазят парите, те имат задължението ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал, да ги усвоят неговите наследници. Това е изцяло задължение на фондовете”, заяви министърът. 

И побърза да уточни, че става въпрос за проект за публично обсъждане, който е на ранен етап, така че и пенсионните фондове имат време да дадат бележките си.

В НОИ също всеки има партида, но системата там е солидарна, така че всеки запазва права, но НОИ не управлява пари. Докато частните фондове управляват парите за втора пенсия. Тяхната роля е да ги увеличат и при пенсиониране да започнат да ги изплащат до живот, обясни министърът.

По думите му разликата е, че при пенсионните фондове изплащането зависи от натрупаната партида през годините, а не от формула.

Пенсионният фонд е длъжен да плаща, въпреки че сумата по партидата може да е изчерпана. Сумата по закон се наследява. „Именно тук МФ търси решение, но не бих го коментирал в детайли. Този ангажимент да се изплаща и по-дълго пенсия, която да надвишава натрупаната сума по партиди, откъде ще дойде”, обясни казуса Ивайло Калфин.

„В крайна сметка ангажимент на фондовете е да изплащат пенсията до живот. Те имат задължението да пазят парите. Имат задължението ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал, да ги получат неговите наследници”, заяви министърът. И допълни, че би се вслушал в предложенията на пенсионните фондове.

Основно хората, които прехвърлиха индивидуалните си партиди в НОИ, са пенсиониралите се по-рано, посочи още Калфин – полицаи, военни, при които втората пенсия се отпуска при навършването на 63 години, а те се пенсионират на 50 години например.След това прехвърляне те увеличиха пенсията си средно с 80 лева, напомни министърът.

За Калфин има смисъл от втория стълб. Той е уверен, че трябва да има солидарен стълб, какъвто е НОИ, и частен стълб, където да се знае как се управляват средствата.

„Няма как някой да ги вземе (парите за втора пенсия, бел. ред.) и да ги сложи в обща сметка и да им изчезнат следите”, категоричен е министърът на труда.

Ивайло Калфин се надява да има промени при окончателното четене в парламента на промените в Изборния кодекс. Ако ги няма, просто коалицията ще бъде без нас, заяви категорично социалният министър. Ако се приеме в този вид Изборния кодекс би било огромно нарушаване на правата на българските граждани, смята той.

„Ако АБВ не участва в правителството, аз нямам участие в него”, заяви Калфин в отговор на въпрос дали ще напусне правителството по партийно решение, ако АБВ се оттегли.

Вицепремиерът каза, че това, което гласува Комисията по нощни заседания и го внася за окончателно гласуване в пленарната зала в края на миналата и тази седмица, съдържа такива разпоредби в Изборния кодекс, че "няма как ние да ги приемем и подкрепим". 

„Като се започне от такива безсмислени и очевидно конюнктурни неща като разделянето на референдума от изборите. Като минем през това, че гласът даже на тези, които не искат да подкрепят никой, ще се брои. На практика неговият глас ще отиде за най-големите партии. Това е абсурдно”.

Според него е неоснователно гласуването в чужбина да се ограничава само в дипломатическите мисии и консулства.

С част от приетите промени в Изборния кодекс допълнително се усложнява изборният процес, смята още Калфин.

„Винаги сме казвали, че изборните правила трябва да се променят и да станат по-прозрачни и хората да са уверени, че гласът им действително важи, а не че надделяват други партии в изборите. Последните ни избори са достатъчно лоши, за да се съсредоточим върху това как да поправим самият процес, а не допълнително да го затрудняваме и усложняваме и да правим абсурди”, допълни министърът.

Вицепремиерът отхвърли твърденията в медийни публикации, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва програмата на социалното министерство за развитие на човешките ресурси.

„Една от операциите, т. нар. „Обучение и заетост“,  но ОЛАФ не разследва средства, които не са похарчени,  тези пари не са похарчени”, заяви той.

Става въпрос за една схема, която е пускана и друг път, тя не е за първи път, в която се дава предимство за субсидиране, за назначаване на хора, които са от най-трудните части от групата безработни. Това са хора над 54 години, преди пенсия, както и хора с ниско образование, които не могат да влязат в обучение. Когато тези кадри са субсидирани, бизнесът е изключително доволен. Трябва да кажа, че имаше такива схеми, които стояха отворени - „Младежка заетост“ повече от една година беше отворена и там имаше повече предложения, отколкото искана от фирмите.

„Няма драма, няма ОЛАФ, няма такива неща. Няма един лев, който да е похарчен. Ако видим, че е порочна цялата процедура, ще я обявя наново”, каза вицепремиерът..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
andi
преди 7 години
кой ти каза,че е социал министър тоя керкенез.то,такива тъпотии сътвори,че съм сигурен,че не знае що е там и кво точно върши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Не е бот! Чак такива глупости Бот няма как да генерира. Виж, Митев или Дюти може и да са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Кво би пелтечиш "не съм видял още предложението" и "би трябвало" бе, *** мазна комунистическа? Ти социалнен министър ли си или лукова глава? Какъв социален министър си ти в това правителство, като на предната пенсионна "реформа" кършеше ръце и викаше "аз не съм уведомен" и сега пак. Ако ти не си уведомен, кой да е? Ако ГЕРБ правят такива неща без дори да ти кажат, ти какво правиш в тази коалиция? Ако наистина се случва зад гърба ти и не си уведомен и си мъж а не мa3нa cвиня, щеше просто да си хвърлиш оставката, като Христо Иванов и оня професора, заместника на КуКувицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
s3
преди 7 години
Е как да остане онаследяването и да работи системата?Няма такава песен. Ясно е, че всички това искаме, но това е популизъм. А както знаем популизма не е добро нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
Немаше ли един виц за по принцип и де факто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Така е по възпитано да се казва. :)))) Англичаните примерно, отдавна на табелките за тоалет / toilet / пишат bathroom, или restroom макар, всички да разбират, че там не е баня или място за почивка, т.е всички разбират за какво иде реч. :))) Та наследниците/поне на голяма част от парите/ може да се окажат олигарси и обкръжението им. Няма да са крали а "наследили" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти обяснява за пенсионната система - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/ ПО РАДИОТО - http://bnr.bg/post/100683799/pensiata-ot-darjavnoto-obshtestveno-osiguravane-e-predvidena-da-ne-bade-dostatachna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Детаилите са важни но трябва да се гледа глобално на нещата и под статията на Кузман Илиев съм обяснил(коментар 15 и 17) - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/Поради системната кризаза това ,че растежа е ограничен частните пенс.фондове ще фалира и не само.ПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО и знам как да се оправи всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
"...Би трябвало да остане..."Хехе, бандата БИ ТРЯБВАЛО да не краде.И как ще стане тази работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още