Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Калоян Липков: ELICA PROcessing навлиза на все повече пазари

Компанията изпитва трудности при намирането на специалисти, но успява да привлича кадри от българските общности в Украйна и Молдова

Калоян Липков: ELICA PROcessing навлиза на все повече пазари

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разнообразяването на продуктите на ELICA Elevator наложили ребрандирането на компанията от Силистра като ELICA PROcessing. Навлизането ѝ на все повече пазари означава постоянно разработване на все по-ефективни продукти за преработката на земеделски култури, като последните решения са свързани с въвеждането на лабораторно оборудване в сектора. Това коментира Калоян Липков, мениджър "Продажби за България" в ELICA PROcessing, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Той добави, че както и други български фирми, компанията изпитва трудности при намирането на специалисти, но успява да привлича кадри от българските общности в Украйна и Молдова и дори хора от Нова Зеландия. 

Още по темата

“ELICA изгради реноме като надежден доставчик на технологични решения през последното десетилетие. Стратегията на групата доведе до създаване на новo бизнес звенo в сегмента за строителство на плавателни съдове – ELICA YARD – и придобихме италианската компания ASM, които произвеждат високотехнологични машини за оптично сортиране", добави гостът. Тези промени, както и фокусирането върху предлагането на цялостни решения за обработка (от англ. processing) на семена са наложили смяната на името на компанията от ELICA Elevator на ELICA PROcessing, разказа още Липков.

Той добави, че дружеството разширява портфолиото си с лабораторно оборудване в земеделието, което е важна част от цялостните решения, които компанията предлага. Липков уточни, че за търговците и преработвалите на зърнени култури това оборудване помага и за избора на правилната суровина.

ELICA PROcessing залага на енергийно спестяващи решения и интегрира свои собствени решения в преработвателните линии. Такива са инсталациите за белене на слънчоглед, както и системите за белене за маслодобивни заводи, които са доста търсени в Европа, страните от Общноста на независимите държави (ОНД) и Южна Америка, обясни гостът.

Компанията е реализирала множество проекти по програмата за развитие на селските райони на ЕС, добави той.

ELICA PROcessing има програма за обогатяване на животинския фураж (слънчогледов шрот), което трябва да подпомогне храненето на малките животни. „В Европа тече тенденция да не се използват ГМО продукти в храните на животните като соя – поради тази причина животновъдите заменят соевия протеин със слънчогледов“, обясни Липков.

Според него полученият по технологията на ELICA PROcessing шрот е с по-голямо протеиново съдържание и с по-висока пазарна стойност.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.