IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калориите задължително ще се изписват върху етикетите на опакованите храни

Задължително ще се обявяват и количеството мазнини, въглехидрати, захари, белтък и сол

17:28 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Калориите задължително ще се изписват върху етикетите на храните, съобщи Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

От днес влиза в сила последната част от Регламент за предоставянето на информация за потребителите, свързана със задължителното обявяване на хранителните стойности върху етикетите на предварително опакованите храни. Тя трябва да бъде изразена в килоджаули и килокалории (kJ/kcal). Задължително на етикета се обявяват и количеството мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.

Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. 

Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява.

Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма.

Хранителната стойност ще се декларира за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml. Тогава текстът „Референтно количество за средностатистически възрастен (8400 kJ/2000kcal)” е задължителен и се поставя в близост до таблицата.

Според конкретния случай обявените стойности са средни стойности. Те са основани на анализ на храната, който е извършен от производителя или изчисление според известните и общоприети данни.

Като „средна стойност“ означава стойността, която най-точно представлява количеството хранително вещество, съдържащо се в дадена храна и е съобразено със сезонните колебания, начини на консумация и други фактори, които могат да предизвикат колебания в действителната стойност.

Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 година, могат да бъдат реализирани, ако са в срок на годност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още