IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на строителите ще помага за водопровода от Мало Бучино до Перник

Кабинетът официално иска разрешение от Столичния общински съвет за пренасочване на вода от София към Перник

14:15 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премирът разговаря днес с представители на Камарата на строителите в България. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Премирът разговаря днес с представители на Камарата на строителите в България. Снимка: БГНЕС

Камарата на строителите в България предложи на правителството помощ и подкрепа за изграждане на помпена станция и водопровод от село Мало Бучино до Перник. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит в изграждането на ВиК мрежа така, че максимално бързо водопроводът да бъде изпълнен. Благодаря от името на премиера правителството за готовността в тази критична ситуация за помощта, която фирмите в България ще окажат за справяне с проблем“, допълни още тя. 

Днес правителството прие решение, с което министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите ще отправят искане до Столичния общински съвет да разгледа възможността за възмездно преминаване на водни количества в размер от 300 л/сек., необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник. 

„Внасяме предложението в Столична община. То касае на 100% възможността през мрежата на София, безпрепятствено, без да създадем проблеми вследствие на тази дейност на жители на град София и областта. Становището на концесионера на ВиК-София казва, че по тази мрежа могат да се преведат допълнително 400 литра в секунда, а нашето искане беше за 300 литра в секунда, за да може да бъде обезпечено водоподаването към град Перник. Целта е да възстановим силите на язовир „Студена“, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в изявление в Министерски съвет.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още