Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Камелия Нейкова бе предложена за председател на ЦИК от "Има такъв народ"

Ако нямате доверие в своите кандидати, няма как да очакваме гражданите да имат доверие в ЦИК, коментира държавният глава в консултациите

Камелия Нейкова бе предложена за председател на ЦИК от "Има такъв народ"

Снимка: БГНЕС

Камелия Нейкова, бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) и настоящ сътрудник към правната комисия в Народното събрание, беше номинирана за председател на комисията по време на вторите консултации при държавния глава. До ситуацията се стигна, след като ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов, който преди дни беше единственият желащ да оглави комисията. 

Още по темата

Нейкова, която е в листата на "Има такъв народ" (ИТН), беше предложена неофициално и от представителя на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Според нея тя е с добра репутация и има опит в работата на ЦИК.

"Не бягаме от своята отговорност", каза Виктория Василева (ИТН) след номинацията от Манолова и официално издигна кандидатурата на Камелия Нейкова.

След края на консултациите при държавния глава представителят на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че има "съглашателство" между останалите партии за издигането на Камелия Нейкова. 

По време на дебатите президентът Румен Радев призова партиите да издигат кандидати, които имат доверието на своите партии. Ако то липсва, не може да се очаква да има доверие на гражданите в избирателната комисия. Той призова за констурктивен диалог и отговорно поведение на представителите на партиите.

Според държавният глава малките партии отказват да издигнат председател, защото се опасяват от нападките на ГЕРБ, обещани в публични изяви.

По време на дискусията стана ясно, че ЦИК не може да работи без председател. Законът изрично постановява броя на членовете на ЦИК, както и председател на институцията. Без председател съгласно действащия Изборен кодекс е не възможно функционирането на институцията, поясни проф. Емилия Друмева, експерт по конституционно право. Ако председателят се оттегли, след като е ситуирана комисията, тогава той може да определи кой от заместниците да го наследи на поста, допълни тя.

До днешната ситуация се стигна заради недостатъците в Изборния кодекс, смята представителят на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя обясни, че че решението за оттеглянето на техния кандидат е взето от Бойко Борисов, но по искане на самия Красимир Ципов. Тя мотивира отказа му с несъгласието на ГЕРБ към промените в Изборния кодекс. Партията атакува текстовете в Конституционния съд.

Председателят  на ЦИК от ГЕРБ ще трябва да работи без да може да вземе решения еднолично - те се взимат с 2/3 огт гласовете на членовете, и да подкрепи един Изборен кодекс, който не е добър. Атаносова коментира на фона на коментарите от другите партии в консултациите, че ГЕРБ не държи да има представители в ръководството.

Румен Радев обаче заяви, че това е абдикиране от политическата отговорност и настоя ГЕРБ да представи поне свой кандидат за зам.-председател на комисията. Това ще бъде Димитър Димитров, посочи от своя страна Десислава Атанасова.

Тошко Йорданов (ИТН) припомни думите на премиера в оставка, че демокрацията изисква председателят на ЦИК да бъде от най-голямата парламентарно представена група. Той призова ГЕРБ да издигнат кандидат. "Проблемът на говоренето публично е, че се помни и записва", каза още той.

Кандидат от ГЕРБ е неприемлив, но оттеглянето на Ципов  е опит за саботиране на изборния процес, каза Иван Иванов (БСП). С оглед на ситуацията обаче първата политическа сила трябва да издигне друг свой кандидат за председател на Комисията. "Ако те не излъчат, очаквам другите партии да направят подобен ход", каза още Иванов и допълни, че социалистите имат решение да не излъчат кандидатура за председател на избирателната комисия.

"Ситуацията е доста странна", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него притеснителни са мотивите, с които ГЕРБ оттегля своята кандидатура. Карадайъ припомни, че ЦИК трябва да спазва и следи за изпълнението на закона. "Всеки може да е несъкгласен с закона или текстове от закона, но той трябва да ес изпълнява такъв какъвто е, заяви още той.

Председателят е един от колективен орган, каза лидерът на ДПС и допълни, че според него ЦИК може да функционира и без председател. Експертите обаче коментираха, че този вариант е в разрез с действащия Изборен кодекс.

Христо Иванов беше категоричен, че ситуацията трябва да се използва за "съзряване на демокрацията". Той също припомни, че преди два дни ГЕРБ настояваше, че първата политическа сила в парламента има определени права.
"Демокрацията не е само количество, качеството също има значение", каза представителят на "Демократична България".

Според него фактът, че ГЕРБ има най-много гласове не отменя факътт, че партията е станала токсична и никой не иска да води диалог с тях. Христо Иванов беше категоричен, че с някои от свои действия ГЕРБ създава хаос.
Христо Иванов отбеляза, че неговата партия не може да излъчи председател, защото и двамата им кандидати не са юристи.

Мая Манолова каза, че Красимир Ципов не е подходяща кандидатура за председател на ЦИК и това е било осъзнато в ГЕРБ. За нея обаче оттеглянето е в разрез с  процедурата и  това е опит за саботаж на провеждането на честни избори. Тя припомни, че срокът за подаване на кандидатури е до 5 май.

"Ако депутатите на ГЕРБ доброволно са заложници на своя лидер, не виждам защо останалите да бъдат подложени на това", коментира лидерът на "Изправи се! Мутри вън!".

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
2
 
8
khao до: Asdf1234
преди 1 месец
Няма профилна снимка
леко ще се спънеш... май и на теб са ти пускали да гледаш видеоклипове! :))
2
 
1
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Радев Мутра Цензура
2
 
0
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Оппа. Ивнеститор, Кеф на Мутра и Цензура за Вас
1
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Нека пробваме ..Слави Мутра Цензура МутраКорнелия Мутра Цензура Мутра
1
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Точно така... Май това е най-краткия път към успешен собствен бизнес.Представи си да те представлява Камелия Нейкова, пред който и да е съд. Представи, че входира предложение в деловодството на Народното събрание, примерно за "медоностната пчела".. Всички, ще трябва да стоят мирно. Уха.... Браво на нея.

Още от Икономика и политика
БАБХ започва проверки в обектите за производство и продажба на сладолед