IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада отменя визите за част от българите още от 1 май

Българи, притежавали канадска виза в последните 10 години, или с валидна неимигрантска виза за САЩ ще могат да кандидатстват само за разрешително за пътуване

16:06 | 19.04.17 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

От 1 май 2017 г. гражданите на България, които отговарят на определени изисквания, ще могат да подават молба за Електронно разрешително за пътуване (eTA), вместо виза, за да летят до или да преминават транзитно през канадските летища, съобщават от посолството на Канада за Румъния, България и Молдова.

В рамките на тази инициатива граждани на България, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ, ще могат да кандидатстват за eTA.

Ако не отговарят на тези изисквания, хората ще имат нужда от виза за посещение.

Също така всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб.

eTA ще улесни пътуването до Канада за много българи. Подаването на молбата е прост, евтин (на цена от 7 канадски долара) онлайн процес, който отнема само няколко минути, поясняват от посолството.

eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата.

"Канада цени особено много партньорството си с България", казва Кевин Хамилтън, посланик на Канада в България. "Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки", допълва той.

На 1 декември правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички румънски и български граждани. От този момент нататък те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада по въздух, суша или море за престой до шест месеца.

Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, гражданите на България и Румъния ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уебсайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.

Сайтът на правителството на Канада е единственият валиден уебсайт, където пътниците могат да кандидатстват за eTA. Пътуващите до Канада се нуждаят единствено от паспорт, кредитна или дебитна карта и имейл адрес.

Пътуващите с валидна канадска виза, както и граждани на САЩ, включително гражданите с двойно канадско и американско гражданство, не се нуждаят от eTA.

Канадски граждани, в това число и граждани с двойно гражданство, не могат да кандидатстват за eTA и ще имат нужда от валиден канадски паспорт, за да летят до Канада.

Постоянно пребиваващите в Канада също не отговарят на изискванията за кандидатстване за eTA и ще трябва да представят карта за постоянно пребиваващ или документ за пътуване за постоянно пребиваващ, когато пътуват за Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още