IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатстваме с 18 проекта по плана „Юнкер“ за поне 3,5 млрд. евро

Четири основни сектора могат да получат потенциалното финансиране

22:18 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кандидатстваме с 18 проекта по плана „Юнкер“ за поне 3,5 млрд. евро

18 потенциални български проекта на стойност поне 3,5 млрд. евро в четири основни сектора попадат в предварителния доклад по новия инвестиционен план на Европейската комисия (ЕК), известен като плана „Юнкер“.

6 от проектите попадат в националния инвестиционен план, а само един от всички 18 ще се изпълнява чрез публично-частно партньорство. Вече стана ясно, че ще поискаме над 1,1 млрд. евро за пътни проекти.

България попада в първоначалната селекция с високоскоростните пътища Видин - Ботевград и Русе - Велико Търново, магистралата София - Калотина, модернизацията на жп линиите Карнобат - Синдел и Русе – Варна.

Страната ни кандидатства и с проекти за подобряване на водоснабдяването в 40 общини, иновативни технологии за преработка на отпадъци в 3 региона, закриване и рекултивация на сметища в 9 общини. В списъка е и националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министерството на труда и социалната политика кандидатства с програма, която, ако бъде одобрена, ще насърчава младежкото предприемачество чрез грантове за завършили, които са без работа, но искат да започнат бизнес в областите икономика на знанието, дигитална икономика и високи технологии.

Със седем проекта кандидатства Електроенергийния системен оператор (ЕСО) основно за обновяване на мрежата и изграждане на междусистемни връзки, измежду които такива между Ветрен и Благоевград, Царевец и Пловдив, Марица изток и Неа Санта в Гърция , между Марица изток 1 и 3 и други.

Като цяло основните сектори са транспорт, околна среда, дигитална икономика и енергетика, където проектите са в унисон с Единния енергиен съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още