IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

Не може хем в ЕС, хем да запазят антибългарската риторика, категоричен е военният министър

11:29 | 02.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БТА Архив</p>

Снимка: БТА Архив

"Познавам македонските политици - на маса са добри българи, но като дойде въпрос да вземат решение, започват да увъртат - "много е сложно, как да кажа, че имаме обща история". Те са като българските политици - извън ефира се разбират много добре, а пред обществото се карат", заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред bTV. Коментарът му е по повод обсъждането на българската позиция за кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС. Припомняме, че на заседанието при президента Румен Радев в понеделник бе решено, че България няма да даде безусловна подкрепа на страната. Военният министър пък заплаши, че ВМРО ще напусне управлението, ако България застане зад Северна Македония за членство в ЕС. 

„Те мислят, че могат хем да влязат в ЕС, хем да запазят антибългарската си риторика. Това няма как да стане“, категоричен е Каракачанов. Той уточни, че неговото търпение към нашата съседка отдавна се е изчерпало.

Каракачанов е подготвил предложение с два варианта за позицията България относно Северна Македония и ще ги представи на следващото заседание на Министерския съвет. „Разбира се, правителството ще е това, което ще вземе решението“, уточни той.

Лидерът на ВМРО даде пример с преговорния процес и отношенията Словения - Хърватия. При кандидатурата на Хърватия, Словения каза - да, принципно започва процедурата за членство, но първото междуправителствено заседание ще бъде, когато се започне изпълнение на конкретни условия, припомни той.

Каракачанов призова задължително да бъде защитена историята и достойнството на българите. „Да защитим хората, които са там и имат българско национално самосъзнание“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още