IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов определи като грешка назначаването на Харалампиев за шеф на ДАБЧ

Не кадруваме в Агенцията за българите в чужбина, категоричен е военният министър

11:16 | 31.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Предложението за назначаването на Петър Харалампиев за директор на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) беше мое, но беше грешка. Това коментира в ефира на bTV вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод прокурорските проверки и арестите в структурата, която издава документи за гражданство.

Като лидер на гражданското движение "Бг Патриот", което подкрепя коалицията ”Обединени патриоти”, Харалампиев искаше да стане или шеф на агенцията, или областен управител на София. Прецених, че е по-подходящ за агенцията и го предложих за поста, каза военният министър. Мотив за това решение бил, че Харалампиев и неговото сдружение години наред са били активни в организиране на концерти и благотворителни културни мероприятия в Македония, Западните покрайнини и Украйна. 

”Бил съм сигурен и съм смятал, че там ще се справи по-добре, отколкото като областен управител на София. Може ли да гарантирате за всеки един човек, когото познавате и когото смятате, че в даден момент може да свърши някаква работа и след това той се е издънил - носи си последиците“, каза още Каракачанов.

Той беше категоричен, че ВМРО няма и една чистачка, назначена в Агенцията за българите в чужбина. Не кадруваме в Агенцията за българите в чужбина, каза той. 

„ВМРО никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство. Обвиненията за това са абсурдни глупости. В своята история в последните 20 години ВМРО винаги е поддържала каузата българите от Македония, от Западните покрайнини, Украйна и Молдова да получават българско гражданство по облекчена процедура", обясни Каракачанов. Той допълни, че корупционни схеми има там, където проблемите се решават трудно.

Той определи като "клевети" твърденията на бившия шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева за интереси на ВМРО около процедурата за даване на българско гражданство. Според Каракачанов Матева е уволнена от министерство на правосъдието за стопиране на гражданство за етнически българи и приоритетно даване на гражданство на етнически турци и умишлено е забавяла преписки. 

Припомняме, че прокуратурата обвини арестувания в понеделник председател на ДАБЧ Петър Харалмпиев за лидер на организирана престъпна група, събирала подкупи и извършвала длъжностни и документни престъпления. Работата по случая е след сигнал от преди 4 месеца, че срещу пари служители на агенцията са осигурявали документ за български произход на хора, които нямат български корени.

По информация на БНР македонци, украинци и молдовци са получавали фалшиви удостоверения срещу средно 5000 евро. Издавали са се по около 40 такива документа всяка седмица. 

Междувременно днес се очаква да бъдат гледани мерките за неотклонение на задържаните по скандала в Агенцията за българите в чужбина. Общо четирима души получиха обвинение след акцията на специализираната прокуратура, при която бяха задържани над 20 души. Освен Харалампиев с обвинение е и главният секретар на агенцията Красимир Томов. Агенцията за българите в чужбина остана затворена и вчера.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още